400 woningen op Studio CityGate

© SBa/KSA/AHA/noA
| Simulatiebeeld van het winnend ontwerp voor CityGate II

Er is een architectenteam aangeduid voor de bouw van 400 publieke woningen, een school en productieruimtes op de locatie van Studio CityGate in Anderlecht. Die huidige tijdelijke bezetting, met onder meer een skatepark, kan nog doorgaan tot de start van de werf: vermoedelijk in 2023.

CityGate II sim
© SBa/KSA/AHA/noA

Na de Tivoliwijk in Laken werken Citydev en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) opnieuw samen in Anderlecht in het project CityGate II. Dat omvat 277 sociale en 120 middenklassewoningen. Daarnaast komt er ook plaats voor een Franstalige methodeschool met 1.250 leerlingen en 15.000 vierkante meter aan economische activiteiten. Het gaat om een investering van meer dan 100 miljoen euro.

CityGate II wordt ontwikkeld op het industrieel terrein dat sinds twee jaar nieuw leven is ingeblazen onder de tijdelijke naam Studio CityGate. Het ligt op het grondgebied van Anderlecht tussen het Biestebroekdok en het Zuidstation, vlakbij CityGate I, een ander woonproject van Citydev dat momenteel in uitvoering is.

De combinatie van woningen en productieve ruimtes past in het Kanaalplan van het Brussels Gewest, dat de bouw van nieuwe appartementen langs de waterweg wil verzoenen met het behoud van de economische functie van de zone. Ook andere projecten in de buurt zoals Urbanities en City Dox brengen die filosofie in de praktijk.

CityGate II simulatie
© SBa/KSA/AHA/noA

Kanal

Na een ontwerpwedstrijd georganiseerd met de Brusselse bouwmeester is een team met vier architectenbureaus als winnaar uit de bus gekomen. Het gaat om twee bureaus uit Brussel (Aurélie Hachez Architecte en noArchitecten), één uit Rotterdam (Korteknie Stuhlmacher Architecten) en een uit Londen (Sergison Bates architects). Zowel noA als Segison Bates zitten overigens ook in het team dat de verbouwing van cultuurtempel Kanal, in de voormalige Citroëngarage, tot een goed einde moet brengen.

Het winnend ontwerp voor CityGate II belooft een grote interactie tussen de verschillende functies. De integratie van gemeenschappelijke ruimtes die ook publiek toegankelijk zijn zoals cafés, een kantine, een restaurant, een bibliotheek en een sportzaal moet de nieuwe stadswijk ook doen uitgroeien tot een bestemming voor mensen uit omliggende buurten.

Daarnaast is het bedoeling om zich bij de invulling zoveel mogelijk te inspireren op de tijdelijke activiteiten die momenteel een stek vonden op het terrein in het kader van Studio CityGate. Die tijdelijke bezetting kan nog enkele jaren doorgaan. Volgens de huidige timing zouden de werkzaamheden beginnen in 2023. De voltooiing is gepland voor 2025.

CityGate II sim
© SBa/KSA/AHA/noA
| Simulatiebeeld van het winnende ontwerp voor CityGate II

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?