Brussel start procedure om Hof te Bovenberg te beschermen

© Google Maps
| Hof te Bovenberg.

Het Brussels gewest is van plan de restanten van het landbouwbedrijf van het Sint-Janshospitaal in Sint-Pieters-Woluwe te beschermen. Dat werd beslist op de Brusselse ministerraad.

De site die beschermd moet worden, bevindt zich aan de Bovenberg 118 tot 123 in Sint-Pieters-Woluwe. Het gaat onder meer om een gedeelte van de hoeve en een schuur die deel uitmaakten van het landbouwbedrijf van het Sint-Janshospitaal.

Volgens Brussels staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) zijn de restanten getuigen van de rurale activiteit in de Woluwevallei. Een gedeelte van de Woluwe is nog zichtbaar op het terrein en er bevinden zich "merkwaardige bomen". Verschillende, 19de en 20ste eeuwse gebouwen leveren een bijdrage aan het opmerkelijke landschap en getuigen van de evolutie ervan.

De Brusselse regering heeft de aanvraag tot bescherming van de overblijfselen van de hoeve van het Sint-Jans-Hospitaal en haar omgeving wegens hun historische en archeologische waarde aanvaard. De procedure om de bescherming in te stellen, wordt opgestart.

Smet: "Door het beschermen van monumenten zoals Hof te Bovenberg in Sint-Pieters-Woluwe, geven we meer zichtbaarheid aan de Brusselse geschiedenis. Ik wil dat Brusselaars dit prachtige deel van ons verleden kunnen ontdekken, bijvoorbeeld tijdens een zondagswandeling."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?