Brussel wil gevangenis Sint-Gillis beter beschermen en herontwikkelen

© Wikimedia
| De gevangenis van Sint-Gillis.

De Brusselse regering heeft donderdag de procedure opgestart tot de uitbreiding van de bescherming van de gevangenis van Sint-Gillis als monument van het gevangenisgebouw wegens de historische, esthetische en sociale waarde. Eens het gevangeniscomplex van Haren in gebruik genomen wordt, sluit Sint-Gillis de deuren. Het Brussels Gewest is geïnteresseerd om eigenaar te worden van de site om er een nieuw multifunctioneel stadsdeel te ontwikkelen.

Om deze toekomstige ontwikkeling zo goed mogelijk voor te bereiden, heeft de regering op initiatief van staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet de procedure opgestart tot de uitbreiding van de bescherming van het complex.

Specifiek gaat het over de volledige omheiningsmuur langs de Ducpétiauxlaan en de laterale uitspringende delen aan weerszijden, tot aan de eerste torentjes, alle uitkijktorens die de volledige omtrek van de gevangenis afbakenen, de tuinen aan weerszijden van de ingang, achter de omheiningsmuur van de Ducpétiauxlaan, het oorspronkelijke vooruitspringende deel van de ingang (gevels en daken) dat toegang verleent tot de centrale gevangenisvleugel met inbegrip van de binnenplaats die wordt afgebakend door de ingangsgebouwen, de centrale kern (gevels en daken) met de kapel (in haar totaliteit) en de eerste travee van de cellenvleugels die erop zijn aangesloten, en de centrale vleugel (gevels en daken) gelegen in het verlengde van de toegang.

"De gevangenissite van Sint-Gillis heeft door haar unieke erfgoedwaarde en ligging een enorm potentieel om een prachtig nieuw stadsdeel te worden. Het is belangrijk dat we nu al elementen zoals de uitkijktorentjes, de centrale hal, de ingangsportiek, de kapel en binnentuinen beschermen zonder een multifunctionele toekomst van de site te hypothekeren. Erfgoed en moderne architectuur kunnen perfect samengaan, deze site kan daar een toonbeeld van worden. Deze toekomstige stadswijk kan het Antwerpse Groenkwartier overtreffen," vindt Pascal Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?