Brussel wil meer na-oorlogse gebouwen beschermen

© Belga
18/05/2022
Updated: 19/05/2022 18.52u

Brussel wil meer na-oorlogse gebouwen beschermen. Het gewest start daarvoor een grote inspraakronde, in samenwerking met universiteit ULB. En de Brusselaars zullen zélf suggesties kunnen doen online. Onze reporter Toon Hendrikx ging vandaag al op eens op onderzoek.

Dat meldt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) woensdag. Smet wil graag een debat openen over het recentere patrimonium en op korte termijn de procedure voor bescherming opstarten voor de meest waardevolle gebouwen. Elke Brusselaar kan voorstellen doen, die vervolgens onder de loep zullen worden genomen door de universiteit.

Bij de beoordeling zal rekening worden gehouden met de architect, met typische kenmerken voor een bepaald tijdvak, met de integratie in de omgeving en met de homogeniteit. Ook tuinen, interieurs, publieke plaatsen, metrostations of bruggen kunnen in aanmerking komen.

Smet kondigde het plan woensdag aan in het ING-gebouw aan de Marnixlaan, dat wordt gerenoveerd. Het kantoor uit de jaren vijftig zal worden aangepast aan de hedendaagse manier van werken. Na afloop moet het gebouw quasi CO2-neutraal zijn.

Modernisme

In Brussel zijn ongeveer 1.300 gebouwen beschermd. Slechts 25 daarvan zijn gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. De modernistische stijl is lange tijd ondergewaardeerd gebleven. Maar volgens VUB-professor architectuur Stephanie Van de Voorde worden veel van deze gebouwen onterecht afgebroken. Onze blik op erfgoed verandert ook met de tijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Pascal Smet , ULB , na-oorlogs erfgoed , erfgoed , brutalisme , modernisme , postmodernisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni