Brussel zoals het al had moeten zijn (2): Silver Tower schittert nog niet

Tim Gatzios
© BRUZZ
09/08/2016

Elk jaar worden er in Brussel heel wat grote bouwprojecten aangekondigd, maar een deel daarvan sterft een stille dood of komt maar niet van de grond. Hoe zou het nog zijn met… de Silver Tower in Sint-Joost-ten-Node, aangekondigd in 2010?

Een nieuwe slanke kantoortoren in de Noordwijk, 137 meter hoog, een ultramodern passiefgebouw. Start van de bouw: 2013, klaar in… 2016. Maar wie vandaag door de Noordwijk loopt ziet naast de sporen enkel een bouwput waar de Silver Tower had moeten staan. “We hebben begin dit jaar inderdaad op de pauzeknop geduwd, de bouw ligt dus tijdelijk stil,” klinkt het bij Christophe De Man van ontwikkelaar AG Real Estate.

De slanke Silver Tower werd voor het eerst aangekondigd in 2010, maar verder dan de funderingen is ontwikkelaar AG Real Estate nog niet geraakt. Het is niet de eerste keer dat de bouw wordt stilgelegd, in 2012 verdween de passieftoren al een eerste keer in de koelkast door de slabakkende kantoormarkt.

De werken begonnen uiteindelijk toch in 2013, maar werden dus weer gepauzeerd, “maar niet gestopt”. Nochtans werd toen aangekondigd dat het 137 meter hoge gebouw af zou zijn in 2016. “In februari 2017 beginnen we wel weer met bouwen,” klinkt het bij Christophe De Man. “We zijn constant bezig om huurders te vinden, maar dat is momenteel erg moeilijk.”

Lees verder onder de interactieve afbeelding

Heraanleg Sint-Lazarusplein
De Brusselse kantoormarkt is immers wat oververhit. Er blijven kantoren bijkomen, terwijl bedrijven het net doen met steeds minder plaats in deze crisistijden. BNP Paribas Fortis, KBC, De Vlaamse Overheid, ze doen het de komende jaren allemaal met een kleinere oppervlakte voor het personeel.

“We hadden goede contacten met verzekeraar Allianz, maar zij hebben uiteindelijk voor een ander project gekozen, Boudewijn aan de kleine Ring,” zegt Christophe De Man. Eerder was ook de Vlaamse Overheid even een optie, maar die heeft beslist naar Thurn & Taxis te trekken, waar nu volop gebouwd wordt.

Dreigt de bouwvergunning niet te vervallen, nu het project stil ligt? En wat met de heraanleg van het nabijgelegen Sint-Lazarusplein? “Die werken gaan door, absoluut. Wij betalen die heraanleg voor een deel. De gemeente Sint-Joost is daarmee bezig en zij beginnen volgend jaar te werken. Onze bouwvergunning is ook niet in gevaar, in april hebben we de gemeente op de hoogte gebracht, en tien maand later gaan we verder met de werken.”

Nieuwe afspraak dus in het najaar van 2019. Dan moet de Silver Tower er écht staan, meteen het vierde hoogste gebouw van het land.

Brussel zoals het al had moeten zijn

Elk jaar worden er in Brussel heel wat grote bouwprojecten aangekondigd, maar een deel daarvan sterft een stille dood of komt maar niet van de grond. BRUZZ zoekt in 5 afleveringen uit hoe Brussel al had moeten zijn.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Stedenbouw, Brussel zoals het al had moeten zijn, Silver Tower, AG Real Estate, Noordwijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni