Brussels parlement maakt weg vrij voor megarechtbank in Evere

© NAVO
| Oud hoofdkwartier NAVO Evere, voor de verhuis naar het nieuwe gebouw aan de overkant van de Leopold III-laan.

Het Brussels parlement heeft zopas de werken aan de gebouwen van de voormalige Navo in Evere vrijgesteld van bouw- en milieuvergunning. De FOD justitie richt daar een rechtbank in voor megaprocessen. Volgende maandag gaan de eerste zittingen van start.

De voormalige Navo-site in Evere (1967-2018) staat nu al enkele jaren leeg, maar er zomaar een rechtbank van maken? Dat mag wettelijk niet.

Door corona was er geen tijd om bouw- en milieuvergunningen in orde te krijgen. Bovendien zou een openbaar onderzoek met alle details en plannen van het gebouw, de veiligheid in het gedrang kunnen brengen.

Het Brussels parlement moest dus snel een ordonnantie goedkeuren om de FOD justitie daarvan vrij te stellen. Dat is nooit eerder gebeurd, “maar uitzonderlijke omstandigheden, vergen nu eenmaal uitzonderlijke maatregelen,” zegt Groen parlementslid Soetkin Hoessen, mede-indiener van het wetsvoorstel.

De ordonnantie werd in de commissie in het Brussels parlement unaniem goedkeurd, door meerderheid en oppositie. Vrijdag moet de ordonnantie nog door de plenaire vergadering worden goedgekeurd.

Aanslagen

Voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had in juli 2019 aangekondigd dat het megaproces over de aanslagen van 22 maart 2016 zou plaatsvinden op de voormalige Navo-site in Evere. Er zijn meer dan achthonderd personen bij het proces betrokken. Die kunnen onmogelijk allemaal in het Justitiepaleis op het Poelaertplein terecht. Het proces vergt ook uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen. De Navo-site is makkelijker te beveiligen.

In maart kwam daar nog eens corona bovenop waardoor de roep om een grotere rechtbank, die virusveilig kan werken, versneld werd.

De FOD justitie heeft intussen alles in gereedheid gebracht voor de start van het megaproces op de Navo-site. Zo werd het meubiliair eruitgehaald en wordt er een rechtbank ingericht met plaatsen voor de magistraten, de beklaagden, de politie en de jury. In zijzaaltjes zullen slachtoffers de zitting kunnen volgen op een scherm.

De verbouwingen zullen volgens L’Echo om en bij de 20 miljoen euro kosten. Justitie hoopt daarom de aanpassingswerken ook voor andere grote processen te laten renderen.

Volgende week maandag vinden er de eerste zittingen plaats voor de raadkamer. Die zullen twee weken duren. Er zijn dertien verdachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?