Zuidstation 1 BRUZZ ACTUA 1693

Brusselse regering lanceert stadsvernieuwingscontract 'rondom het Zuidstation'

© Belga
08/01/2021

De Brusselse regering heeft een nieuw stadsvernieuwingscontract 'rondom het Zuidstation' goedgekeurd. Na het stadsvernieuwingscontract 'rondom Simonis' dat begin 2020 van start ging, wordt het nieuw stadsvernieuwingsprogramma vanaf 1 april gestart.

In 2016 riep de Brusselse regering met het stadsvernieuwingscontract een nieuw instrument in het leven. Net zoals het 'duurzaam wijkcontract' is het 'stadsvernieuwsingscontract' een manier om te investeren in de meest kansarme gebieden van het Brussels Gewest.

Het richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van de openbare ruimte en de stedelijke netwerkinfrastructuur, en strekt zich uit over meerdere gemeenten, waardoor het een totaal verschillend uitwerkings-, uitvoerings- en verwezenlijkingsproces vereist dan bij duurzame wijkcontracten. Hierdoor is er sprake van een grotere samenwerking met de gemeenten, perspective.brussels en urban.brussels.

Het gebied rond het Zuidstation is in het verleden lang verstoken gebleven van investeringen waardoor de uitdagingen vandaag groot zijn. Het onderzoeksgebied strekt zich uit over delen van de gemeenten Sint-Gillis, Brussel en Anderlecht. Door de uitwerkingsfase te starten op 1 april houdt de Brusselse regering rekening met onder meer de aanvang van de werf voor het metrostation Grondwet, de programmering van de werven van Brussel Mobiliteit rond en op middenbermen, de start van de procedure voor het richtplan van aanleg voor de Zuidwijk en de afronding van het operationeel programma van het duurzaam wijkcontract 'Woonvriendelijke stationsbuurt'.

Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) draagt het gewest met het stadsvernieuwingscontract rond het Zuidstation bij "tot het ontstaan van een stadstoegang en eveneens de afbouw van meerdere stedelijke breuklijnen". Het sluit ook aan op de geprogrammeerde stadsherwaardering ter plaatse, zoals de opwaardering van de zennebedding, aldus nog Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Zuidstation , stadsvernieuwingscontract

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni