© Pascal Smet | Zuilenzaal onder de sporen.

Zuidstation: grote fietsparking onder de sporen duikt weer op

Kris Hendrickx
© BRUZZ
14/12/2020

De NMBS wil op korte termijn stappen ondernemen om een grote fietsparking te realiseren aan het Zuidstation. Die moet ingericht worden in de grote quadrilatère, een magnifieke ruimte onder de sporen, tussen centrum en station.

Dat zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) afgelopen maandag in het parlement.

Het Zuidstation mag dan het grootste station van het land zijn, rond het station zijn vandaag amper fietsparkeerplaatsen te vinden. Die situatie sleept al decennia aan en in het verleden werden al eens ballonnetjes opgelaten over een grote fietsparking in een ruimte die daar geknipt voor lijkt: de leegstaande quadrilatères, de ruimtes onder sporen tussen station en Kleine Ring (zie plan onder de tekst). De twee hallen zijn volgens de NMBS samen 20.000 vierkante meter groot.

De voorbije jaren bleef het stil rond die fietsparking en ook over de invulling van de quadrilatères - overigens magnifieke ruimtes met bijzondere zuilen – viel evenmin veel te vernemen. Tot de NMBS begin dit jaar liet weten dat ze nog in de loop van 2020 een procedure wou lanceren om tot een invulling van de ruimte te komen. Welke invulling dat zou zijn, bleef toen nog ongewis. Ook de piste van een grote markthal lag in het verleden al eens op tafel.

In het Brussels parlement liet Rudi Vervoort nu weten dat de piste van een grote beveiligde fietsparking toch weer op tafel ligt. “Er is een schrijnend gebrek aan dat soort infrastructuur rond het Zuidstation,” aldus Vervoort, voor wie zo’n fietsparking kan helpen om van het Zuidstation een actieve mobiliteitshub te maken.

Vervoort wist ook nog te melden dat de spoormaatschappij concrete stappen zet. “De NMBS wil op korte termijn de markt verkennen, voor ze een openbare aanbesteding lanceert.”

Delicate locatie

Net als de NMBS in het verleden herinnerde de minister-president eraan dat het om een delicate plek gaat. De ruimtes bevinden zich immers onder de drukste spoorverbinding van het land en de beveiliging ervan dreigt dan ook een dure aangelegenheid te worden. “Er moet dan ook een solide financieel plan voor zijn,” aldus Vervoort.

De NMBS zelf houdt zich op de vlakte over de invulling van de locatie. "We lanceren begin volgend jaar een request for information, om extern op zoek te gaan naar ideeën om vorm te geven aan de locatie", laat woordvoerder Bart Crols weten. "Maar eerst moeten we dringend de interne noden van NMBS voor de invulling van de locatie vastleggen. Dat is een oefening die nu bezig is en die vervolgens zal bepalen welke ruimte verder beschikbaar zal zijn. Ook de dimensionering van de fietsenparking maakt deel uit van een studie."

quadrilatère
Zicht op de grote quadrilatère vanaf de Argonnestraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Mobiliteit, Stedenbouw, quadrilatères, Zuidstation, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie