NMBS wil paleizen onder de sporen nu toch gebruiken

© Pascal Smet
| Zuilenzaal onder de sporen.

Spoorwegmaatschappij NMBS zegt dat ze dit jaar een procedure lanceert om tot een nieuwe invulling te komen van de royale ruimtes onder de sporen, tussen Zuidstation en Kleine Ring. Het bedrijf laat die zalen nu al een 40-tal jaar leegstaan.

Tussen het Zuidstation en de Kleine Ring liggen twee magnifieke en erg grote ruimtes, volgens de NMBS samen goed voor 22.000 vierkante meter. Hoewel de zalen met hun karakteristieke zuilen zich op een strategische plek bevinden, tussen station en stadscentrum, staan ze al een veertigtal jaar gewoon leeg.

De voorbije jaren maakte het Gewest al verschillende keren duidelijk dat de ruimtes een sleutelfunctie hebben om de verminkte buurt rond het Zuidstation opnieuw tot leven te wekken.

De NMBS reageerde steevast met veel voorbehoud en wees vooral op de problemen die met een herbestemming gemoeid zijn. Met name de brandveiligheid is een belangrijk hoofdbreken, aangezien de ruimtes onder
’s lands drukste spoorverbinding liggen. Verschillende Europese voorbeelden tonen nochtans dat een uitbating van zo’n ruimte onder een drukke spoorverbinding perfect kan.

zuidstation quadrilatère
© Pascal Smet
| Vandaag nog op de muur te zien: echo van een feestje uit lang vervlogen tijden, toen de pintjes nog 9 frank kostten.

In de nasleep van een BRUZZ-reportage over de stationswijk, waarin de NMBS niet wou reageren, laat het bedrijf nu weten dat het wel degelijk van plan is om de ruimtes in gebruik te nemen. “De NMBS is daarom op zoek naar partners in de openbare en private sector om na te denken over een globaal en coherent concept voor de bezetting ervan (op redelijk korte termijn),” klinkt het in een geschreven reactie. “Dit jaar komt er nog een request for information hiervoor.”

De spoorwegmaatschappij ziet in de ruimtes potentieel voor functies als een voedingshal, een fietsenstalling, handelszaken of horeca.

Het is nu uitkijken of de maatschappij ook daadwerkelijk stappen zet. Enkele jaren geleden kondigde het bedrijf ook al eens aan dat er schot zou komen in het dossier. Er gebeurde toen niets.

Koppeling met de wijk

De NMBS heeft de volgende jaren grootse plannen voor het gebouw langs de Fonsnylaan. Op die plek moet een nieuwe hoofdzetel van de maatschappij verrijzen, al dan niet in de vorm van een nieuwe kantoortoren. Het bedrijf financiert dat project door zijn andere gebouwen en terreinen in de wijk te verkopen aan het consortium dat de bouw realiseert.

"Onze nieuwe site zal het mogelijk maken de hele Fonsnylaan op een positieve manier om te vormen," klinkt het verder in de reactie van het bedrijf. "Denk aan de opwaardering van de ingang van het station en een nieuwe koppeling met de wijk over de hele lengte van de site."

De quadrilatères: ruim 20.000 vierkante meter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?