Zuidwijk: bewoners willen actie in plaats van zoveelste richtplan

© Bart Dewaele
| De Europa-esplanade: een treurige stenen woestijn, nefast voor het imago van Brussel.

Minder kantoren, een minder dichte bebouwing en een doordachte groene ruimte die de link met het centrum maakt. Het zijn enkele van de vragen van het buurtcomité voor de Zuidwijk aan de Brusselse regering. De bewoners willen ook eindelijk actie in plaats van het zoveelste richtplan.

Het Brussels Gewest is een expert in het lanceren van plannen voor de Zuidwijk. De voorbije jaren passeerden er al een hele reeks de revue. Vandaag timmert perspective.brussels, dat instaat voor de ruimtelijke planning in het gewest, aan een nieuw plan: het richtplan van aanleg. Dat moet een vorig plan – het richtplan voor de Zuidwijk – in concrete bepalingen gieten.

In dat kader organiseerde perspective recent drie vergaderingen met bewoners, waarin een ontwerp van richtplan van aanleg werd voorgesteld. Na afloop bundelde het wijkcomité de opmerkingen uit de buurt in een brief aan perspective.brussels.

Groene ruimte

De bewoners vragen onder meer om de nadruk meer op wonen te leggen. De huidige versie van het plan voorzit in een 50-50 verdeling tussen de twee functies. Maar kantoren kunnen vier keer meer personen herbergen, waarschuwen de bewoners, die een onevenwicht vrezen op momenten dat de kantoorgebruikers naar huis zijn en een verlaten wijk achterlaten.

Zuidstation Fonsny

Het ontwerp van het Gewest houdt ook een verdichting van de wijk in. De bewoners zijn daar niet blij mee. “Een van de dichtst bebouwde wijken van Brussel nog gaan verdichten, is dat wel nodig? En dan nog zonder er tegelijk ook kwaliteitsvolle, gezellige en groene openbare ruimte te creëren?"

"Het huidige project, dat wel bomen op de Europa-esplanade, de lege stenen vlakte tussen station en centrum, vinden de bewoners lang niet goed genoeg in dat opzicht. “Dat is geen levende en geanimeerde ruimte, zeker met de wind rond de (Zuider)toren.”

'Doe iets'

Het buurtcomité is verder niet te spreken over de manier waarop de NMBS omgaat met haar vastgoedportefeuille aan het station. De maatschappij creëert een nieuwe hoofdzetel zonder architectuurwedstrijd en in een logica die aan Monopoly doet denken, vinden de bewoners.

zuidstationruimte.jpg
© Pascal Smet
| Zuilenzaal onder de sporen: al decennia leeg.

In de brief vragen de bewoners de gewestelijke overheid ook om eindelijk over te gaan tot actie en de openbare ruimte te verbeteren. “De Zuidwijk wordt nu al jaren en jaren bestudeerd vanuit alle hoeken, maar er beweegt niets. (…) De aankomst in Brussel, de hoofdstad van Europa, via het belangrijkste station is vandaag een schande. De openbare weg bevindt zich in een betreurenswaardige toestand. Voetgangers hebben nu praktisch geen verbinding met het centrum, terwijl dat maar enkele tientallen meters verderop ligt. Er is geen enkele inspanning!”

In het algemeen vinden de bewoners dat de logica in het hele dossier veel te veel een economische is. Dat geldt zowel voor het doel, de middelen als de voorwaarden, vinden de bewoners, die om een duurzaam project vragen, zowel op ecologisch als sociaal vlak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?