Een voormalig kantoorgebouw van British American Tobacco, naast het Edmond Machtensstadion in Molenbeek en eigendom van CityDev, werd een kraakpand

Brusselse regering maakt klein miljoen vrij voor tijdelijke bezetting leegstaande gebouwen

© Belga
08/07/2021

De Brusselse regering heeft beslist om 965.000 euro vrij te maken voor de tijdelijke bezetting van leegstaande gebouwen. Daardoor kunnen 500 mensen een menswaardige en veilige woning vinden.

De maatregel van de Brusselse regering en het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) komt er op voorstel van minister-president Rudi Vervoort (PS), minister voor Gezondheid en Welzijn Alain Maron (Ecolo), staatssecretaris belast met huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) en Elke Van den Brandt (Groen), voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

De tijdelijke bezettingen van leegstaande panden nemen de laatste jaren in het Brussels Gewest toe door het tekort aan betaalbare woningen, de migratiecrisis en de voorbije maanden ook de coronacrisis.

965.000 euro

Om de risico's op het vlak van gezondheid en welzijn te beperken en de veiligheid van de bewoners te garanderen, maakt de Brusselse regering voor dit jaar 965.000 euro vrij om sociaal gerichte initiatieven voor tijdelijke bezetting van leegstaande gebouwen te ondersteunen.

Die initiatieven moeten zich richten op kwetsbare mensen, minderjarigen en gezinnen met kinderen. De eigenaar van het betrokken gebouw moet akkoord zijn met de bezetting, die moet geregeld worden door middel van een tijdelijke (kosteloze) bezettingsovereenkomst.

Energie-en verzekeringskosten

Er wordt voorrang gegeven aan projecten van een redelijke omvang (tot 100 personen) om het interne beheer van de bezetting door de verenigingen die de projecten coördineren te vergemakkelijken en door de harmonieuze integratie van de projecten in hun omgeving.

De steun dekt de energie- en verzekeringskosten, en in voorkomend geval, de kosten die verband houden met de aanpassingswerken om conform de aanbevelingen van de DBDMH, de veiligheid van de bewoners te garanderen. Bovendien is er een versterking voorzien van de OCMW's van de gemeenten op wiens grondgebied projecten worden ontwikkeld om de toegang tot de rechten en de steunmaatregelen van de opgevangen personen te vergemakkelijken.

Loket

De maatregel is aanvullend op de versterking van de opvangfaciliteiten van kwetsbare personen (daklozen en 'transitmigranten').

Gelijktijdig met dit mechanisme, heeft de regering beslist om een loket tijdelijke gebruiksbestemmingen op te richten. De ondersteunde projecten (7 projecten tot op heden) kunnen voor methodologische en technische steun terecht bij Citydev, de BFUH en de betrokken gemeenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni