Een leegstand gebouw bij het Edmond Machtensstadion in Molenbeek

1,3 miljoen om mensen op te vangen in leegstaande gebouwen

© Belga
05/04/2022

De Brusselse regering en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) maken dit jaar 1,3 miljoen euro vrij om de tijdelijke bezetting van leegstaande gebouwen te stimuleren. Dat is bijna 35 procent meer dan in 2021. Door de steun kunnen 700 mensen gehuisvest worden, meldt de Brusselse regering dinsdag.

Het geld zal gaan naar initiatieven die zich bezighouden met tijdelijke bezetting van gebouwen voor sociale doeleinden. Het gaat onder meer om de opvang van kwetsbare doelgroepen en de herhuisvesting van daklozen.

De financiële steun van het gewest dekt de energie- en verzekeringskosten en, indien nodig, de kosten van de aanpassingswerken om de veiligheid van de bewoners te garanderen. Daarnaast krijgen de OCMW's van de gemeenten waar de projecten worden uitgevoerd versterking. Die moet de toegang tot rechten en hulp voor de gehuisveste personen vergemakkelijken.

De projecten moeten wel voldoen aan bepaalde richtlijnen. Zo moet het gaan om kwetsbare personen, moet de bezetting worden goedgekeurd door de eigenaar van het leegstaande gebouw en geregeld zijn door een overeenkomst voor tijdelijk gebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni