Buurtbewoners overwegen beroep in te dienen tegen heraanleg Schumanplein

CD
© BRUZZ
03/11/2023

Buurtbewoners zijn niet te spreken over de plannen voor de heraanleg van het Schumanplein. Die werden eerder deze week aangekondigd door staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels). Het wijkcomité AQL uit de Leopoldswijk wil een nietigverklaring indienen, alsook een opschortend beroep om de start van de werken te verhinderen.

Acht jaar na de eerste plannen heeft Urban.brussels deze week de wijzigingsvergunning voor de drukke Schumanrotonde afgeleverd. De plannen werden in de loop der jaren meermaals bijgestuurd. Het nieuwe stadsplein wordt een rotondevormige ruimte met trappen en een moderne stalen luifel met groendak waaronder bezoekers en bewoners kunnen verpozen.

Toch zijn lang niet alle buurtbewoners tevreden met de plannen. Een deel verzette er zich al tegen sinds de eerste plannen in de openbaarheid kwamen. Hun kritiek is doorheen de jaren onveranderd gebleven. "We hebben drie grote bezwaren", zegt Marco Schmitt van wijkcomité AQL uit de Leopoldswijk, die samen met andere comités de Europese coördinatie vormt.

"In de eerste plaats zal de stalen luifel het zicht op het Jubelpark en de triomfboog belemmeren." Ten tweede vreest Schmitt dat het moeilijker zal worden om demonstraties en acties te organiseren op het plein. Bovendien vreest hij voor meer verkeersoverlast voor de bewoners. "Nu rijdt het verkeer vooral via kantoorgebouwen. Met het nieuwe plan zal het verkeer de straten opzoeken waar mensen wonen."

Naast de drie kritiekpunten hekelen de wijkcomités ook de kostprijs. Die wordt in totaal geraamd op 25 miljoen euro, waarvan 21 miljoen euro met Europese middelen wordt betaald.

"We gaan hoogstwaarschijnlijk in beroep bij de Raad van State", zegt Schmitt. Al staat er nog niets vast. Volgende week zullen alle wijkcomités samenzitten met hun advocaat om de mogelijkheden te bekijken. Daarna maken ze een definitieve beslissing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Schumanplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni