Buurtbewoners verzetten zich tegen afbraak Belgacomgebouwen Zavel

EDB
© BRUZZ
28/10/2020

Het openbaar onderzoek naar het project waarbij de Belgacomgebouwen aan de Zavel afgebroken zouden worden ten voordele van een groot vastgoedproject, loopt donderdag af. Buurtbewoners roepen op om zich te verzetten en pleiten voor een renovatie van de gebouwen. “De enige reden voor afbraak is winstmaximalisatie.”

Volgens de plannen van vastgoedreus Immobel zouden de Belgacomgebouwen aan de Lebeaustraat worden gesloopt in ruil voor drie appartementsgebouwen met 207 woningen en acht handelszaken op het gelijkvloers, een hotelgebouw met 150 kamers en een ondergrondse parkeergarage met 385 plaatsen, waarvan 161 plaatsen publiek toegankelijk zouden zijn. Dat staat te lezen in het bericht tot openbaar onderzoek dat het Gewest eind september opstelde. Buurtcomité ‘Sauve Lebeau Sablon’ roept op om zich tegen “dit sloop- en wederopbouwproject” te verzetten.

Om de huidige plannen aan te vechten, schermt het comité met een aantal argumenten. Zo duidt het op de erfgoedwaarde van de gebouwen. “De modernistische gebouwen zijn opgenomen in verschillende inventarissen in Brussel.” Maar daarnaast wijst het buurtcomité ook op de ecologische voetafdruk van een sloop van de gebouwen. “Die zal catastrofaal zijn voor de wijk. Renovatie is op ecologisch vlak de beste keuze,” klinkt het.

De duur van het project doet het buurtcomité bovendien voor het ergste vrezen. "Een afbraak zou tot zeer ernstige hinder leiden voor onder meer buurtbewoners, schoolkinderen en winkeliers. We vrezen ook schade door verzakkingen en scheuren in aangrenzende gebouwen.”

Stedelijke agressie

Het buurtcomité roept de tegenstanders van het project op om hun eisen kenbaar te maken en nog vóór donderdag een brief te sturen naar de dienst Stedenbouw van de Stad Brussel. “We zijn tegen de sloop van de bovengenoemde gebouwen, en vragen de politici dat het project niet wordt aangenomen zoals het is gepresenteerd. Een renovatie en ombouw naar appartementen is perfect realiseerbaar.”

“Het voorgestelde project is zo radicaal en vertegenwoordigt zo'n stedelijke agressie dat het ons een daad van georganiseerd vandalisme lijkt,” klinkt het nog. “De enige reden waarom Immobel de keuze voor een sloop rechtvaardigt, is de maximalisatie van haar winst, terwijl de externe kosten ten laste van de gemeenschap komen. We pleiten daarom voor de renovatie van de bestaande gebouwen.”

Schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels) laat weten dat alle reacties die binnenkomen, in overweging worden genomen door de leden van de overlegcommissie. Persoons wil de overlegcommissie afwachten alvorens zich zelf uit te spreken over het dossier. Uiteindelijk is het Gewest verantwoordelijk voor het afleveren van een eventuele vergunning.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Stedenbouw , belgacomgebouwen , Zavel , sauve lebeau sablon , Immobel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni