Kantorencomplex Grote Zavel staat voor ingrijpende transformatie

© Maccreanor Lavington MLA+ en Korteknie Stuhlmacher
| Het nieuwe gebouw krijgt een markante golvende gevel

De Brusselse Zavelwijk zal er over vijf jaar erg anders uitzien dan vandaag. Een monofunctioneel complex tussen de Grote Zavel en de Koninklijke Bibliotheek, waar de bekende uitgeverij Taschen huist, wordt vervangen door verschillende nieuwe gebouwen met appartementen, winkels en kantoren. Dat is het resultaat van een architectuurwedstrijd.

'Lebeau' is een privéproject van de vastgoedreus Immobel. Die ging samen met de Brusselse bouwmeester op zoek naar architecten om een nieuw complex van 41.000 vierkante meter te ontwerpen, tussen de Lebeaustraat en de Strostraat.

39 teams toonden interesse, uiteindelijk duidde een jury het architectenteam Maccreanor Lavington MLA+ en Korteknie Stuhlmacher aan als winnaar van de wedstrijd. Het gaat om een Brits-Nederlands en Nederlands bureau.

Zij stellen voor om het complex in dezelfde stijl als de Koninklijke Bibliotheek en het Rijksarchief te vervangen. In de plaats zouden 5 "quasi-onafhankelijke" gebouwen komen. Het nieuwe complex moet daardoor minder massief lijken, het contrast met de herenhuizen aan de overkant van de straat wordt kleiner. Het historische gebouw aan de Strostraat blijft behouden. (Lees verder onder de afbeelding)

Lebeau Google Maps
© Google Maps
| Het huidige complex, tussen de Lebeaustraat, Strostraat en Ruisbroekstraat. Links is de Koninklijke Bibliotheek te zien, rechts de Grote Zavel

Golven

Het meest opvallende deel van het ontwerp is de golvende gevel voor de appartementen aan de Lebeaustraat. Het gelijkvloers krijgt een ander ontwerp, zodat de appartementen op een sokkel lijken te staan. De gevel die vandaag gesloten en doods is wordt geopend: winkelvitrines moeten voor meer leven langs de straat zorgen.

Waar vandaag achter de gevels nog meer gebouwen en beton schuilgaan, zal een binnentuin voor de toekomstige bewoners ontstaan. (Lees verder onder de afbeelding)

Lebeau binnentuin
© Maccreanor Lavington MLA+ en Korteknie Stuhlmacher
| De binnentuin van Lebeau

Elk van de vijf gebouwen krijgt een eigen ontwerp met andere materialen. De architecten willen ook onderdelen van het huidige gebouw hergebruiken. De materiaalkeuzes werden geprezen door de wedstrijdjury. Die waardeerde de "geraffineerde detaillering".

Het ontwerp is nog niet definitief, maar wordt nu verder uitgewerkt met opdrachtgever Immobel. De werken zouden begin 2020 starten, en duren drie jaar.

Lebeau Zavel
© Maccreanor Lavington MLA+ en Korteknie Stuhlmacher
| Een ander deel van het bouwproject, gezien van de Grote Zavel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?