Op dit terrein zou het flatgebouw van de Chinese ambassade verrijzen

Chinese ambassade dient binnenkort opnieuw bouwaanvraag in voor flatgebouw

SDS
© BRUZZ
16/09/2022

Ondanks een geweigerde bouwvergunning laat de Chinese ambassade het plan van een flatgebouw op haar terreinen in Sint-Pieters-Woluwe niet los. Ze dient binnenkort een bouwaanvraag in voor een appartementenblok met iets bescheidener afmetingen.

Dat schrijft de krant La Dernière Heure donderdag.

De ambassade wil nog steeds bouwen op haar terrein op de Zondagboslaan 14 in Sint-Pieters-Woluwe. Ze heeft haar architectenbureau Assar nu gevraagd de plannen bij te stellen. Ze plant er een appartementsgebouw, vlak bij de terreinen van de ambassade zelf op de Tervurenlaan. Daarvoor zouden 28 bomen gerooid moeten worden.

De Brusselse regering weigerde het eerder geplande appartementsgebouw op het terrein omdat het te hoog zou zijn ten opzichte van de omringende gebouwen. De regering nodigde de Chinese ambassade uit om nieuwe plannen in te dienen voor een gebouw van maximaal twee in plaats van drie verdiepingen hoog, en met minder woningen.

Hoogte daalt, lengte blijft dezelfde

Het gebouw in de nieuwe plannen voldoet aan die vraag en is dus maar twee verdiepingen hoog. Daardoor daalt de hoogte van 16 naar 13 meter. Er zijn 18 appartementen voorzien, in plaats van de oorspronkelijke 21. De lengte blijft wel nog steeds 66 meter. Het gebouw is ook lichtjes verschoven, iets verder van de buren en de weg af.

Het nieuwe project is al voorgesteld aan het wijkcomité, en gemeente en Gewest volgen deze week nog. Binnen dit en enkele weken wordt de nieuwe bouwaanvraag ingediend. Daarna volgt een nieuw openbaar onderzoek en uiteindelijk een overlegcomité.

De buren zijn nog altijd ongerust. Een burgerlijke juridische procedure rond dit project loopt nog altijd. De directe buren van de ambassade hebben China en zijn architect gevraagd hun bouwaanvraag in te trekken, op basis van een clausule die in de eigendomsakte van het terrein staat. Die stelt dat op het terrein enkel "een of twee losstaande villa's mogen gebouwd worden, met een zeker architecturaal karakter".

Het is nu aan de rechtbank om te bepalen of deze clausule, door de verkoopster in 1923 toegevoegd, nog altijd geldt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni