Brusselse regering weigert bouwvergunning Chinese ambassade

20210307_ZONDAGBOSLAAN_14_CHINESE_AMBASSADE_SINT_PIETERS_WOLUWE
© Google Streetview
| Op deze plek wil de Chinese ambassade een nieuw gebouwen uit de grond stampen voor haar personeel.
© Google Streetview
| Op deze plek wil de Chinese ambassade een nieuw gebouwen uit de grond stampen voor haar personeel.

De Brusselse regering heeft een vergunning voor de bouw van twintig wooneenheden voor het personeel van de Chinese ambassade geweigerd. Dat maakt bevoegd staatssecretaris Pascal Smet bekend. Hij roept de ambassade op tot samenwerking.

De Chinese ambassade in Brussel heeft al enkele jaren plannen om een gebouw met een twintigtal wooneenheden te bouwen in de Zondagboslaan in Sint-Pieters-Woluwe. Daarvoor zouden een villa en bijna dertig bomen met de grond gelijk gemaakt moeten worden. De Chinese plannen zetten al langer kwaad bloed bij zowel buurtbewoners als het college van Sint-Pieters-Woluwe.

Nadat het Gewest vorig jaar een bouwvergunning had toegekend, gingen de gemeente en buurtbewoners in het verzet door middel van drie administratieve en gerechtelijke procedures. Daarop diende China nieuwe, lichtjes gewijzigde bouwplannen in, met één wooneenheid minder dan aanvankelijk gepland.

Die aanvraag heeft de Brusselse regering geweigerd, meldt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/Vooruit). Het geplande gebouw is te hoog ten opzichte van de omringende omgeving, motiveert de regering haar beslissing. De regering nodigt de Chinese ambassade uit om nieuwe plannen in te dienen voor een gebouw van maximum twee verdiepingen hoog met minder woningen.

"Dit is de juiste beslissing, het reglementair kader wordt gerespecteerd en de projecteigenaar krijgt perspectief", aldus Smet. "Wij zullen vanuit het gewest samenwerken met de gemeente en haar inwoners om dit project in dialoog en met respect voor elkaar verder te zetten. Daar dienen de projectvergaderingen voor."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?