Oeigoeren protesteren bij Chinese ambassade

© Assar Architects
| De Chinese ambassade op de Tervurenlaan.

Enkele tientallen Oeigoeren en sympathisanten hebben donderdag geprotesteerd voor de Chinese ambassade op de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. Ze klagen de mensenrechtenschendingen aan die in China gepleegd worden tegen de Turks sprekende moslimminderheid.

In het zicht van de Chinese ambassade scandeerden de betogers de hele tijd slogans als "vrijheid voor Oeigoeren", "stop de genocide", "sluit de kampen, laat Oeigoeren vrij" of "waar is mijn broer, mijn zus, mijn vader, mijn moeder? ". De protestactie komt er op initiatief van de Belgium Uyghur Association, Just Human It, de Ambassadeurs van Maatschappelijke Zelfexpressie, Auxilio en de Unie van Joodse studenten in België.

De betogers veroordelen China voor hun onderdrukking en schending van de mensenrechten van de Oeigoerse minderheid. Ze eisen dat er meteen een einde aan komt. Met de actie roepen ze multinationals op om hun fabrieken in China te sluiten en vragen ze aan de Europese regeringen om maatregelen te nemen tegen de uitbuiting van de Oeigoeren in deze fabrieken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?