Honderdtal jongeren betogen aan Chinese ambassade tegen lot Oeigoeren

De Chinese Ambassade in Sint-Pieters-Woluwe.

In Brussel heeft zaterdag een honderdtal mensen - vooral jongeren en studenten - betoogd aan de Chinese ambassade. Ze protesteerden tegen de behandeling door China van de Oeigoeren in het land.

Het ging om een eerste protestactie van een nieuw collectief, bestaande uit de Belgium Uyghur Association en verscheidene jongerenbewegingen, onder meer de studentenvereniging Auxilio van de Vrije Universiteit Brussel.

Nog twee andere acties zijn gepland, onder meer op 6 maart in Antwerpen en op 11 maart opnieuw voor de Chinese ambassade in Brussel.

De Oeigoeren zijn een Turkstalige moslimminderheid in de regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Het Chinese regime onderdrukt en discrimineert de Oeigoeren en sloot volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International al meer dan één miljoen mensen op in 'heropvoedingskampen'. Daar zou sprake zijn van foltering, dwangarbeid en mishandeling.

Er zijn regelmatig protestacties om de situatie onder de aandacht te brengen. Ook in oktober werd voor de Chinese ambassade geprotesteerd.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?