Circulair bouwproject in Evere: tonnen bouwmateriaal krijgt tweede leven

p2479beeld_12021.jpg
© Ciril
| Het toekomstige woonproject 'Le Jules'.
© Ciril
| Het toekomstige woonproject 'Le Jules'.

Op de Jules Bordetlaan in Evere zijn arbeiders en ingenieurs gestart met de ontmanteling van een oud kantorencomplex. Dat doen ze niet met de sloophamer. Ze willen duizend vierkante meters aan plafondtegels, wandisolatie, computervloeren en tapijttegels opnieuw gebruiken.

Het ontmantelde gebouw wordt een ecovriendelijk wooncomplex voor 80 gezinnen. Ontwikkelaar Ciril stelt dat Le Jules ‘één van onze grootste circulaire projecten ooit’ is.

Het wooncomplex zal worden voorzien van zonnepanelen, een zuinige warmtepomp en regenwaterrecuperatie.

De eerste nieuwe bewoners nemen in 2025 hun intrek in ‘Le Jules’. Tegen die tijd zal niet langer te zien zijn dat het pand een kantoorpand was. Het Hasseltse bureau a2o architecten maakte een ontwerp met grote balkons of terrassen.

jul2.jpg
© Ciril
| Het gestripte gebouw op de Jules Bordetlaan.

Recuperatie materialen

De voorbije weken zijn specialisten druk in de weer geweest met het in kaart brengen van alle mogelijke materialen die hergebruikt kunnen worden en waar ze een tweede leven kunnen krijgen. Ze noteerden dat enkele tonnen hout, glas, gips, metalen, bekabeling en steenpuin bruikbaar is om er nieuw bouwmateriaal van te maken.

De materialen vinden een nieuwe bestemming, zoals bij een kleine aannemer uit Gent, Huismus, die alvast 2.400 vierkante meter aan isolatiematerialen heeft gereserveerd voor binnenwanden en akoestische plafonds van nieuwe woningen.

3.000 vierkante meter verhoogde computervloeren worden dan weer hergebruikt op een andere Brusselse werf van aannemer Democo, het zusterbedrijf van Ciril. Nog eens 1.000 vierkante meter gaat naar het Franse bedrijf Mobius.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?