Community Land Trust Brussels ontvangt VN-prijs

ecluse_community_land_trust_mariemontkaai_sint-jans-molenbeek_940_667px_c_bart_dewaele.jpg
© Bart Dewaele
| Geert De Pauw, coördinator en medeoprichter van de Brusselse Community Land Trust is trots op het eerste project L'Ecluse (archiefbeeld).
© Bart Dewaele
| Geert De Pauw, coördinator en medeoprichter van de Brusselse Community Land Trust is trots op het eerste project L'Ecluse (archiefbeeld).

Community Land Trust Brussels (CLTB), dat betaalbare woningen bouwt voor Brusselaars met een laag inkomen, ontvangt op 29 oktober de 'World Habitat Award' van de Verenigde Naties en World Habitat. Dat meldt de organisatie maandag.

CLTB, dat tien jaar bestaat, wordt bekroond voor de manier waarop ze bewoners, mensen met een laag inkomen, betrekt bij het uitwerken en het beheer van de woningen en voor de rol die de organisatie speelt bij het verspreiden van het innoverende model van Community Land Trust (CLT) in Europa, zo luidt het.

CLTB bouwt betaalbare woningen voor Brusselaars met een laag inkomen. "Dankzij onze innovatieve oplossing kopen onze bewoners wel hun huis, maar niet de grond", stelt de organisatie op haar website. Het resultaat is dat de woningen gemiddeld veertig procent minder kosten dan die op de particuliere markt. De bewoners worden betrokken bij het ontwerp en het beheer van huisvestingsprojecten. CLTB begeleidt hen in dit proces, zodat ze daarna in staat zijn hun woning dagelijks zelfstandig te beheren.

Het CLT-model is eind jaren zestig in de VS ontstaan, in de beweging voor burgerrechten voor de Afro-Amerikaanse bevolking. In de jaren tachtig was de democratische senator Bernie Sanders als burgemeester van Burlington een van de promotoren van het systeem. Burlington kreeg in 2008 de World Habitat Award van de VN. Vorig jaar ging de eer naar CLTB.

De prijs wordt zaterdag overhandigd bij de inhuldiging van het CLTB-project Onafhankelijkheid in Molenbeek. Dat omvat 21 woningen en een gemeenschappelijke zaal. Dat brengt het totale aantal CLTB-woningen op 104.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?