© Bart Dewaele | L'Ecluse aan de Mariemontkaai is het eerste bewoonde gebouw van de Brusselse Community Land Trust.

Community Land Trust wint prijs voor inzet voor betaalbaar wonen

© Belga
25/01/2022

Het project Community Land Trust Brussels (CLTB), dat van dichtbij begeleid en bestudeerd wordt door de Vrije Universiteit Brussel, heeft een prijs gewonnen op de World Habitat Awards 2021. De prijs erkent en benadrukt innovatieve en revolutionaire huisvestingsideeën, -projecten en -programma's uit de hele wereld.

Door de stijgende huizenprijzen en een gebrek aan sociale woningen is er in Brussel een crisis ontstaan op het vlak van betaalbare huisvesting. Die uit zich onder meer in de lange wachtlijsten voor sociale woningen. Daardoor hebben mensen met de laagste inkomens weinig andere keuze dan een woning van lage kwaliteit te huren of de stad te verlaten.

CLTB zet zich in om betaalbare huisvesting toch mogelijk te maken door betaalbare woningen te ontwikkelen op grond die eigendom is en blijft van de gemeenschap.

Concreet verkoopt de organisatie de woningen 20 tot 50 procent onder de marktwaarde. Voor de kosten van de woning worden er subsidies aangevraagd. Minder welvarende mensen, van wie de overgrote meerderheid een migratieachtergrond heeft, krijgen op die manier de kans om een betaalbare en kwaliteitsvolle woning te kopen.

VUB-begeleiding

De Vrije Universiteit Brussel is nauw betrokken bij CLTB. Het Cosmopolis-onderzoekscentrum van de Brusselse universiteit bestudeert van dichtbij de ontwikkeling van Community Land Trusts en verschillende onderzoekers doctoreren over het onderwerp. Tegelijkertijd begeleiden ze binnen CLTB ook het collectief woonproject CALICO (Care & Living in Community). Dit project omvat de bouw van meer dan dertig woningen in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie