Crowdfunding voor raamkozijn conservatorium

© Conservamus
| De renovatie van de raamkozijnen ging in juli 2017 van start.

De renovatieprocedure voor het Brusselse conservatorium is lopende, maar het kan nog jaren duren eer de werken beginnen. Vzw Conservamus pakt alvast het meest prangende probleem aan: de restauratie van de kostbare raamkozijnen. Voor één raamkozijn zoeken ze nu sponsors.

Het herstellingswerk aan de raamkozijnen is afgelopen juli al begonnen. Volgens kunsthistorici was dat hoogstnodig: de 19de-eeuwse ramen van het Koninklijk Conservatorium zouden ‘de mooiste van Brussel’ zijn, maar staan op afbrokkelen. Kostenplaatje om de 112 exemplaren te restaureren: zo’n 550.000 euro.

Daarom klopten de kunsthistorici aan bij Conservamus, een vzw die zich al 10 jaar inzet om de renovatie van het Conservatorium op gang te trekken. Via hun netwerk van muzieklievende mecenassen had Conservamus al een mooie som bijeengespaard. Maar dat is nog niet genoeg voor al het restauratiewerk.

En dus zamelt Conservamus ook geld in via een crowdfunding. Ze zoeken 5000 euro, net voldoende om één raamkozijn te restaureren. Een peulenschil, maar “alle beetjes helpen,” zegt Gerald de Hemptinne van Conservamus. “We hopen op deze manier ook nieuwe donoren aan te trekken.”

Corporate sponsors

Conservamus kan al enkele jaren rekenen op behoorlijk trouwe mecenassen. “Mensen wiens hart bloedt, als ze zien hoe het Koninklijk Conservatorium eraan toe is. Vaak muziek- of patrimoniumadepten, maar ook gewone mensen die letterlijk hun steentje willen bijdragen,” aldus de Hemptinne.

Maar die 550.000 euro bij elkaar krijgen, wordt dus toch nipt. “We zijn daarom op zoek naar corporate sponsors, bedrijven die ons willen steunen in ruil voor hun logo op de stellingsdoeken, bijvoorbeeld.”

conservatorium restauratie raamkozijnen
© Conservamus
| Het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

NV Conservatorium

Dat een vzw als Conservamus herstellingswerken van een publiek gebouw op zich neemt, is uit noodzaak. Want zoals bekend komt de renovatie van het Koninklijk Conservatorium in Brussel rijkelijk laat. De federale overheid en de Vlaamse en Franse gemeenschap schoven jarenlang de verantwoordelijkheid naar elkaar door, terwijl ondertussen de brokstukken naar beneden vielen.

Eind 2016 is er een aparte naamloze vennootschap opgericht voor het conservatorium. Daarin zetelen alle betrokken partijen: de federale Regie der Gebouwen, en de Franse en Vlaamse gemeenschap. Het federale Brusselfonds Beliris doet de voorbereidende studie voor de renovatiewerken.

Architecten kiezen

Op dit moment zijn vier architectenbureaus in de running om de renovatie uit te voeren, telkens gekoppeld aan een erfgoedspecialist.

“Vanaf mei zal Beliris daaruit een project kiezen, in overleg met het Vlaamse en Franstalige conservatorium,” zo meldt het kabinet van Didier Reynders (MR), de federale minister bevoegd voor Beliris.

“In 2019 moet er een masterplan worden uitgewerkt en worden de vergunningen aangevraagd,” klinkt het bij kabinet-Reynders. “De Regie der Gebouwen mikt op 2020-2021 om met de renovatie te starten. Maar het is niet uitgesloten dat de termijnen nog worden ingekort.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?