Huisjesmelkerij armoede huisjesmelken verarming Sint Gillis woonomstandigheden

| Controleurs stelden een hele reeks inbreuken vast.

Drie op de vier gecontroleerde woningen in Anderlecht niet veilig

Jasmijn Post
© BRUZZ
22/12/2022

Om huisjesmelkerij te bestrijden, controleerde de gemeente Anderlecht afgelopen jaar 42 adressen. Drie op de vier woningen bleken niet in orde. Negen huizen werden onbewoonbaar verklaard.

Huisjesmelkers komen in heel Brussel voor, ook in Anderlecht delen eigenaren hun panden soms op in zoveel mogelijk kleine woningen. Daarbij halen ze inkomsten binnen uit de huur zonder veel uit te geven aan onderhoud.

Doet de verwarming het? Is er warm water en is het pand brandveilig? Tijdens de brand in de Heyvaertwijk van begin 2021 werd het pijnlijk duidelijk dat zoiets niet altijd het geval is.

Het Anderlechts schepencollege richtte in oktober 2021 daarom het platform Dignity1070. Doel is om de verschillende diensten beter samen te laten werken om de kwaliteit van de woningen te controleren.

Een jaar later wilde Anderlechts gemeenteraadslid Gilles Verstraeten (N-VA) weten hoe het met de resultaten van dit plan zit. Hij vroeg dus de cijfers op. Tussen 12 oktober 2021 en 10 november 2022 hebben medewerkers van de gemeente 238 woningen gecontroleerd, verspreid over 42 adressen, zo blijkt.

Drie op vier woningen niet in orde

Van die 238 woningen waren er 176 niet in orde. Soms woonden er andere bewoners dan waren ingeschreven, of er waren tussenmuren gebouwd zonder vergunning. Een tiental adressen werd met spoed behandeld.

De politie maakte twaalf processen-verbaal over aan het parket. Er werden 23 processen-verbaal opgesteld voor stedenbouwkundige overtredingen, die opgevolgd worden op het niveau van het Gewest. Negen woningen werden onbewoonbaar verklaard en er werden ook drie sluitingsbevelen uitgevaardigd.

Schepen Alain Kestemont (DéfI) bevestigt de cijfers en laat weten dat de gemeente de controleacties structureel wil verankeren in het beleid. "Op dit moment zoeken we een coördinator," zegt Kestemont aan BRUZZ. Er is voorlopig nog geen structurele subsidie om deze positie te bekostigen.

Volgens gemeenteraadslid Verstraeten mag de strijd tegen huisjesmelker nog verder worden opgevoerd. "Een betere woonkwaliteit moet een absolute topprioriteit zijn van het bestuur."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni