De stiltetuin wordt in werkelijkheid groener dan op deze maquette, belooft de architect.

In de Cellebroersstraat is vandaag een olijfboom geplant in wat de eerste stiltetuin van Brussel moet worden. Innerlijke verstilling ligt in het verschiet voor al wie de binnenplaats opwandelt. Opvallend is dat er geen enkele maatregel wordt genomen om de plek ook effectief stiller te maken.

“Je kan het lawaai van de stad toch niet buiten houden”, zegt architect Tom Callebaut daarover. “Daarom pakken we het visueel aan.” Callabaut doelt op de strakke symmetrie en heldere lijnen, die rustgevend moeten werken.

Pastoor Johnny De Mot springt hem bij. “Je kunt je niet van de realiteit afsluiten, van de sirenes en van het lawaai. Maar je kan het wel op een meer serene manier laten binnenkomen.”

Deze tuin moet dus eerder als een bezinningsplek dan als een plek met lage decibels gezien worden. De stiltetuin wordt dan ook gerealiseerd in opdracht van vzw Parochiale Werken van Brussel centrum, waarvan pastoor De Mot voorzitter is.

“Stilte is de eerste stap naar vrede”, zegt hij. "Het is iets wat mensen in eerste instantie ongemakkelijk maakt, maar o zo nodig is.” Of zoals de 13de eeuwse dichter Rumi het zei: “Silence is the language of God, all else is poor translation.”

Lees verder onder de foto.

planten olijfboom

Bianca Debaets en pastoor De Mot rond de olijfboom.

'Zo snel mogelijk'

De werken starten zo snel mogelijk, eind maart moet er al een stukje af zijn. Daarvoor trekt de Vlaamse Gemeenschapscommissie 66.000 euro uit. De tuin ligt trouwens naast de Nederlandstalige basisschool Sint-Joris.

Een eindtermijn is er nog niet, maar de bedoeling is dat er uiteindelijk zes vierkanten komen, waarvan één waterpartij en een ommuurd vierkant, “waar je geborgenheid en troost kan vinden”, aldus bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Stedenbouw , stilte , tuin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni