| De infozijde van het publiciteitspaneel was bedoeld voor de voetgangers, steppers en fietsers op het Flageyplein. Het werkt al jaren niet meer

Elsene wil af van groot reclamepaneel op Flageyplein

SDS
© BRUZZ
02/08/2022

Als het van de gemeente Elsene afhangt, krijgt het immense reclamepaneel op het Flageyplein geen nieuwe vergunning meer. De infozijde van dat dubbelzijdige paneel werkt al jaren niet meer. In de plaats moeten bomen komen, vraagt de gemeente aan het Gewest. Dat reageert positief: "We hebben dezelfde doelen, het plein moet groener worden."

De gemeente Elsene wil af van het immense reclamepaneel in de hoek van het Flageyplein die aan de Maria Malibran- en de Vergniesstraat grenst, meldt de RTBF dinsdag. De uitbater, het bedrijf Belgian Posters, beschikt nog over een stedenbouwkundige vergunning tot oktober 2023. Omdat het plein een gewestelijke bevoegdheid is, heeft Elsene over het paneel een brief gestuurd naar het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

"De tijd waarin men grote publiciteitsschermen in de publieke ruimte installeerde, ligt achter ons", zegt Yves Rouyet (Ecolo), schepen van Stedenbouw in Elsene.

Het reclamebord kwam er in 2008, enkele weken na de inhuldiging van het gerenoveerde Flageyplein. Het immense reclamescherm van tien vierkante meter groot heeft twee kanten: de zijde richting Malibranstraat toont nog altijd publicitaire boodschappen (zie foto hieronder). De zijde richting het Flageyplein was bedoeld voor uitzendingen van films en voetbalwedstrijden. Bedoeling van het Gewest en toenmalig bevoegd minister Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) was om het plein zo te kunnen gebruiken voor massabijeenkomsten in Brussel.

pubpaneel_flagey_2.jpeg

| De zijde van het reclamepaneel met commerciële boodschappen, gericht op de verkeersstromen vanuit de Malibranstraat, werkt wel nog altijd

Maar het scherm is nooit op die manier gebruikt. Voor de politie is het te moeilijk om bij een volkstoeloop op het plein de veiligheid te verzekeren.

Het scherm aan de kant van het Flageyplein is daarom gebruikt voor algemene publieksaankondigingen, culturele agenda, promotie van Brussel en andere publieke informatie, tot het eind 2017 na een ontploffing in een hoogspanningscabine de geest gaf.

"Deze hoek van het plein heeft volle grond. Het is dus een ideale plek om een of meer bomen te planten. De keuze is wat ons betreft snel gemaakt"

Yves Rouyet, Elsens schepen van Stedenbouw (Ecolo)

Het dubbelzijdige paneel kreeg vanwege de grootte van de investering destijds een vergunning voor een uitzonderlijk lange duur, 15 jaar. Die loopt in oktober 2023 af. Een goed moment om te herbekijken of die wel verlengd moet worden, vindt schepen Rouyet. Voor de gemeente is het tijd om het megascherm af te breken. "Deze hoek van het plein heeft volle grond, het stormbekken zit er niet onder. Het is dus een ideale plek om een of meer bomen te planten. De keuze is wat ons betreft snel gemaakt."

Rouyet heeft over het reclamescherm een brief gestuurd aan het kabinet van bevoegd minister van Mobiliteit en Openbare Werken Elke Van den Brandt (Groen). Samen hebben zij in januari aangekondigd dat het Flageyplein wordt heraangelegd, met ruimte voor veel meer bomen. De woordvoerster van Van den Brandt laat dan ook weten dat de minister achter de vraag om het reclamepaneel te schrappen staat. "We hebben dezelfde doelen: meer bomen, en minder publiciteit", zegt Van den Brandts woordvoerster Marie Thibaut aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Stedenbouw , Milieu , Samenleving , Flageyplein , reclamepaneel , hoogspanningscabine , vergroeningsplan , vergroening , bomen , Yves Rouyet , Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni