Eurostadion: Ghelamco opnieuw in beroep

© Ghelamco / Jaspers & Eyers Architects

Bouwheer Ghelamco gaat in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat laat Ghelamco weten aan BRUZZ. De firma vecht er de door Schauvliege (CD&V) geweigerde vergunning voor het Eurostadion aan. Of de Stad Brussel tevreden is met deze zet, is op dit moment onduidelijk.

Het bericht dook vrijdag op in L'Echo, en wordt nu door Ghelamco bevestigd. Intussen heeft ook de Raad voor Vergunningsbetwistingen aan BRUZZ bevestigd een beroep ontvangen te hebben.

Beroep zonder termijn

Een beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen is niet zoals een gewoon beroep, waarbij een rechter de eerdere beslissing overrulet.

De Raad kan enkel zeggen of alles correct verlopen is. Zo niet, moet minister Schauvliege opnieuw oordelen. De hele procedure kan jaren duren, er staat zelfs geen deadline op.

Motief onbekend

De kans dat het Eurostadion hierdoor dichterbij komt, is dus zeer klein. En voor het EK 2020 is het sowieso te laat, de matchen zijn naar Londen gegaan.

Waarom Ghelamco dan beroep indient, is voorlopig onbekend. Over de motivatie wil de Ieperse bouwheer niks kwijt.

Het is ook niet duidelijk of de Stad Brussel, met wie Ghelamco een contract heeft over de grond van het Eurostadion, hiermee opgezet is. BRUZZ kon burgemeester Close (PS) nog niet bereiken.

Tijd kopen

Beide partijen zoeken al anderhalve maand of ze verder met elkaar willen, en hoe. In hun contract staat immers dat Ghelamco voor aanvang van Euro 2020 een UEFA-geschikt stadion moet bouwen. Lukt dat niet, dan loopt het erfpachtcontract ten einde. En moet Ghelamco de grond, die het in erfpacht heeft, teruggeven.

"Of komen beide partijen een nieuwe planning overeen", staat er ook in het contract. Mogelijks kopen beide partijen dus gewoon wat extra tijd, om na te gaan wat allemaal de mogelijkheden zijn.

Schadevergoeding

Al spreekt het contract ook van een schadevergoeding tot 12 miljoen euro. Die Ghelamco aan de Stad moet als ze te laat of niet opleveren. Alleen als er sprake is van overmacht, moeten ze die niet betalen. Het niet verkrijgen van een vergunning, is zo'n geval van overmacht. Mogelijk past deze actie in dat kader, en wil men alles geprobeerd hebben.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?