Wat als het Eurostadion geen vergunning krijgt?

© Ghelamco
| Het Eurostadion en de innovatiecampus (simulatiebeeld).

Een van de volgende dagen beslist bevoegd minister Schauvliege (CD&V) over de bouwvergunning van het Eurostadion. Gezien het negatief advies, is de kans klein dat die er komt. Toch kan Ghelamco nog in beroep gaan. Al was het maar om een schadevergoeding te vermijden.

Bouwheer Ghelamco maakte in 2015 een afspraak met de Stad Brussel dat het een stadion, ondergrondse parking en park bouwt op de site van parking C. In ruil kreeg het de terreinen voor 99 jaar in erfpacht.

Die afspraken werden genoteerd in een erfpachtcontract. Als bouwheer Ghelamco de deadlines in dat contract mist, moet het een schadevergoeding betalen aan de Stad Brussel. Die kan oplopen tot 12 miljoen euro. Ook al heeft de UEFA intussen beslist om de matchen naar Londen te verhuizen, toch kan deze clausule Ghelamco nog in moeilijkheden brengen.

Overmacht

Een schadevergoeding moet echter niet betaald worden als er sprake is van overmacht. Een natuurramp is zo’n geval van overmacht, net als het niet verkrijgen van een vergunning.

Maar om van overmacht te kunnen spreken, moet Ghelamco wel alles geprobeerd hebben om die vergunning te krijgen.

Tegen de beslissing van Schauvliege kan Ghelamco bijvoorbeeld nog in beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De kans is dan ook reëel dat Ghelamco dit doet.

“Al zal veel afhangen van de motivering van de beslissing", zegt een bron dichtbij het dossier. Want stel dat een vergunning voor het huidige project onder geen beding kan worden toegekend, dan is verder procederen zinloos.

Onderling akkoord

In dat geval verkiest de Stad Brussel misschien het huidig project te begraven, om andere pistes te verkennen.

Als Ghelamco daarmee akkoord gaat, kunnen 'beide partijen te goeder trouw een nieuwe planning overeenkomen'. Of het erfpachtcontract zonder schadevergoeding ontbinden.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?