Gebouwen van oude Stock Américain krijgen beschermd statuut

© BSE
| De voormalige Stock Américain in de Bogaardenstraat, een zijstraat van de Zuidstraat.

De gebouwen van de voormalige Stock Américain Liquidoma in het centrum van Brussel zijn geklasseerd als bouwkundig erfgoed van het Brussels Gewest. Hoewel het pand in de Bogaardenstraat al sinds 2012 leegstaat, zijn de gebouwen voortaan beschermd.

Eind september 2012 sloot Liquidoma, de laatste stockwinkel van zijn soort in het gewest, de deuren. De handel in kleding, leger- en kampeermateriaal draaide verlies en besloot na meer dan 50 jaar de boeken neer te leggen. Het pand in de Bogaardenstraat, een zijstraat van de Zuidstraat, staat intussen al bijna zes jaar leeg.

Overlevers van Franse bombardementen

De oude stockwinkel, bestaande uit twee rijhuizen (huisnummers 34-38 en huisnummer 40) wordt sinds 21 maart beschermd vanwege zijn "historische, artistieke en archeologische waarde". Dat blijkt uit een besluit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het gebouw op huisnummer 40 dateert van eind 16e eeuw, het andere rijhuis werd eind 17e eeuw opgetrokken. De burgerwoningen liggen bovendien op een oude verkeersweg op de bedding van de gracht van de eerste Brusselse stadsmuur.

De gebouwen werden meerderde keren gereconstrueerd, mede uit noodzaak door de bombardementen van de Franse koning Lodewijk XIV in 1695. Daarbij werd ongeveer een derde van het Brusselse stadscentrum (zo'n 4.000 huizen) vernietigd. Om dezelfde historische redenen zijn heel wat gebouwen in de Bogaardenstraat beschermd.

"Het zijn uitzonderlijke getuigen van de Brusselse private architectuur uit die tijd, waarvan in het historische centrum slechts een beperkt aantal gebouwen is bewaard." Het gros van de reconstructies gebeurde immers door stadsarchitecten.

Bogaardenstraat_40_erfgoed
© BSE
| Het rijhuis in de Bogaardenstraat 40 dateert van de zestiende eeuw.

Wenteltrap in rococostijl

Nog opvallend zijn de eikenhouten wenteltrap in rococostijl, die dateert uit het midden van de 18e eeuw, en de glas-in-loodramen achtergevel met jachttaferelen van de Brusselse glazenier Louis de Contini. Beide gebouwen zijn materiële restanten van het ancien régime en vertonen ook heel wat classicistische kenmerken.

Ook de combinatie steen/baksteen, de houten vloerbedekking, het zeldzame dakgebinte met primitieve spant en de marmeren schoorstenen in neoclassicistische stijl springen in het oog. "Gebouwen met zo'n historische waarde zijn zeldzaam geworden in Brussel. Daarom verdienen de laatste getuigen ervan om maximaal beschermd te worden", verklaart het Brussels Gewest.

De oude Stock Américain staat sinds het faillissement van Liquidoma te koop. "Toekomstige eigenaars weten nu waar ze aan toe zijn als ze in deze gebouwen investeren", luidt het. De twee bijgebouwen zijn niet beschermd, waardoor investeerders meer bewegingsruimte hebben voor renovatiewerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?