Gedaanteverwisseling Jubelpark op 200ste verjaardag België

© Beliris
| Onlangs werd er ook nog voor 1,3 miljoen een nieuwe LED-lichtinstallatie geïnstalleerd die de boog en musea sfeervoller moet verlichten in de avonduren.

De Cinquantenaire moet de Bicentenaire worden. De federale regering heeft grote plannen voor het Jubelpark, dat in 2030 vernieuwd moet zijn. Dat schrijft het Franstalige magazine Le Vif.

Het moet niet zomaar een renovatie van de bestaande gebouwen worden. Staatssecretaris van Relance Thomas Dermine (PS) spreekt in Le Vif over een complete hervorming van het park. Het moet beter geïntegreerd worden in de openbare ruimte en de naastgelegen Europese Wijk. Bovendien moet het park een toeristische attractie op zich worden.

Dermine heeft samen met zijn collega’s minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), staatsecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) en minister van Beliris Karine Lalieux grootse plannen voor het Jubelpark. In totaal zou er een budget van 200 tot 250 miljoen euro voor het project zijn. De Regie der Gebouwen en Beliris hebben samen al zo’n 150 miljoen gereserveerd. Ook vanuit het Brussels gewest, het ministerie van Defensie, de programmatische overheidsdienst Wetenschapsbeleid en de Europese Unie wordt nog op bijdragen gerekend.

Onder meer de musea en hun collecties en de restaurants zouden uitgebreid worden en de ticketing geüniformiseerd. Voor de renovatie en herinrichting van het Legermuseum ligt een publiek-private samenwerking op tafel. Dedonder belooft daarbij dat het Legermuseum niet leeggehaald zal worden. Nochtans heerst daarover onrust onder het personeel van het museum.

Andere werken, zoals de renovatie van de daken van het Museum voor Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Legermuseum en de renovatie van de terrassen van de triomfboog zijn nog bezig of al ingepland, maar behoren volgens Le Vif niet tot de grote herinrichting van Dermine. Onlangs werd er ook nog voor 1,3 miljoen euro een nieuwe LED-lichtinstallatie geïnstalleerd die de boog en musea sfeervoller moet verlichten in de avonduren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?