Monumenten in het Jubelpark hebben nieuwe verlichting van 1,3 miljoen

© Beliris
| De triomfboog in het Jubelpark is vanaf nu beter belicht.

Onder meer de triomboog in het Jubelpark is vanaf dinsdagavond beter verlicht. Die sfeervolle lampen komen met een stevig prijskaartje: 1,3 miljoen euro.

Het gaat om een speciale gevelverlichting die ertoe moet leiden dat de triomfboog en de nabijgelegen musea in het Jubelpark 's nachts en 's avonds beter tot hun recht komen. Op de esplanade en de terrassen van de Bordiauhal tot de rotonde werden lantaarnpalen geplaatst. Dankzij een gecentraliseerd systeem gaat de verlichting automatisch aan in functie van de seizoenen. Het systeem kan ook manueel worden ingesteld.

"De verlichting is nu esthetischer, zachter, subtieler. Architectonische elementen zoals standbeelden, zuilen en kapitelen worden belicht. Het accentueert de reliƫfs van de gevels met een warmer licht in de galerijen en gewelven, en neutraler licht voor de elementen die naar de hemel oprijzen", vindt minister Karine Lalieux (PS), bevoegd voor Beliris. Beliris, de publieke bouwheer voor Brussel, liet de verlichting plaatsen.

Omdat het gaat om LED-verlichting, die 's nachts gedeeltelijk gedoofd zal worden, zou er op jaarbasis nog slechts de helft van het energieverbruik nodig zijn. De verlichting zelf komt evenwel met een behoorlijk prijskaartje: 1,3 miljoen euro. 70 procent werd bijgedragen door Beliris en 30 procent door de Regie der Gebouwen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?