Gemeente Schaarbeek gaat veranda La Couronne afbreken

© Facebook
| De facade van de brasserie.

Brasserie La Couronne op de Rogierlaan heeft er al jaren een illegale veranda bijstaan. Voor de gemeente Schaarbeek is het welletjes geweest. “We hebben de procedure voor openbare werken gestart. De eigenaars mogen nu ieder moment de afbraak verwachten.” De veranda moet baan ruimen voor de vernieuwde MIVB-halte Wijnheuvelen.

De veranda van Brasserie La Couronne vormt al jarenlang een inbreuk op de stedenbouwkundige voorschriften. De eigenaars gaven nooit gevolg aan de aanmaningen van de gemeente. Die heeft er nu genoeg van en gaat over tot actie, ondanks protest van onder meer Sint-Joosts burgemeester Emir Kir (PS).

“Schaarbeek heeft de procedure voor de werken in gang gezet,” bevestigt Marc Weber, woordvoerder van waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (Défi) aan BRUZZ. “We hebben genoeg moeite gedaan om de eigenaars te betrekken.”

Een dezer dagen zal de veranda afgebroken worden. “Een privébedrijf heeft daartoe opdracht gekregen. Zodra zij hun vorige taak afgewerkt hebben, beginnen ze aan de veranda. Dat zal nog voor begin oktober zijn. De eigenaars zijn op de hoogte gebracht en mogen nu ieder moment de afbraak verwachten.”

Veranda versus bushalte

Een bijkomende reden om de veranda weg te halen zijn de toekomstige werken aan MIVB-halte Wijnheuvelen. De weg en het voetpad worden daar van gevel tot gevel heraangelegd, met onder meer afgescheiden fietspaden, nieuw straatmeubilair en bomen. De veranda zou die werken in de weg staan.

“Er is weinig plaats daar. Het is of de veranda, of de nieuwe halte,” klinkt het op het kabinet van stedenbouwkundig schepen Frédéric Nimal (Défi).

Het openbaar onderzoek voor de heraanleg van de halte is ondertussen afgelopen. Donderdag 10 oktober vindt daarover een overlegcommissie plaats in het gemeentehuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?