frietkot

| Moto tekende een blitse frituur met een volledig spiegelende buitenwand, ouderwetse tegeltjes aan de binnenkant en bovenop een grote, opvallende neonlichtreclame.

Geplande spiegelfrietkoten in de koelkast

Bettina Hubo
05/02/2019

In de loop van dit jaar moesten ze gerealiseerd worden: de iconische spiegelfrietkoten van de Stad Brussel. Maar het project is in de koelkast beland.

Het was een idee van Geoffroy Coomans de Brachène, de vorige Brusselse MR-schepen van Stedenbouw. Hij wilde de veelal aftandse en oncomfortabele frietkoten in Brussel-Stad uniformiseren en renoveren. In de zomer van 2017 organiseerde hij een internationale architectuurwedstrijd met als opdracht: ontwerp een iconisch frietkot voor 50.000 euro per stuk.

Er kwamen 52 inzendingen waaruit het ontwerp van het Gentse architectuurbureau Studio Moto gekozen werd. Moto tekende een blitse frituur met een volledig spiegelende buitenwand, ouderwetse tegeltjes aan de binnenkant en bovenop een grote, opvallende neonlichtreclame.

Slecht één aannemer

De Brusselse gemeenteraad keurde eind 2017 de keuze van de laureaat goed en de winnaar werd beloond met 10.000 euro. Bedoeling was dat tien frietkoten, waaronder dat aan de KVS, aan het Atomium en de Kappellekerk, op deze manier gerenoveerd zouden worden. De Stad zou de frietkoten bouwen en er dan ook eigenaar van worden. Coomans’ MR- collega van Handel, Marion Lemesre, legde een bedrag van 500.000 euro opzij.

Tot daar ging alles goed. Het architectenbureau stelde een lastenboek op, de aanbesteding ging de deur uit, maar slechts één enkele aannemer tekende in. Hij wilde de job klaren maar voor een waanzinnig hoog bedrag, ver boven de geraamde 50.000 euro per frituur. “Dat hebben we dus niet gedaan,” zegt Coomans.

Volgens hem was het lastenboek mogelijk te ingewikkeld. De ex-schepen is er nog altijd van overtuigd dat het project te realiseren is binnen het geraamde bedrag. “Het is eigenlijk een simpele doos, een soort container. Zeecontainers kosten een paar duizend euro.” Ook architect Mo Vandenberghe van Moto weet zeker dat er een aannemer te vinden is die het project voor het vooropgestelde bedrag kan realiseren. “Misschien dat de Stad te weinig publiciteit voor de openbare aanbesteding gemaakt heeft.”

'Project bevroren'

Ondertussen is er in Brussel-Stad een nieuw bestuur aan zet, zonder MR. Vorige maand keurde de gemeenteraad nog wel een factuur van het architectenbureau voor het gemaakte bestek goed, maar voor het overige blijft het oorverdovend stil.

Het dossier ligt momenteel bij schepen Mohamed Ouriaghli (PS) van Openbaar Patrimonium. Volgens zijn kabinet is het project ‘bevroren’. “We zijn bezig met de opstelling van de begroting. We gaan zien of er nog budgettaire ruimte is. Tegen carnaval moet de begroting gestemd worden. Dan weten we meer,” zo klinkt het.

Intussen blijft Coomans het belang van het project onderstrepen. “Het is nodig voor het imago van de stad en van de frietkoten, maar ook om goede hygiënische omstandigheden te kunnen garanderen. Bovendien: we hebben het aan de frituuruitbaters beloofd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Mohamed Ouriaghli, Geoffroy Coomans de Brachène, frietkot

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni