Grotere crèche en autovrije straat in KBC-project

© Office/Firket/SmetsOffice/Firket/Smets
| Het project komt aan Havenlaan 12, waar nu nog het derde gebouw van KBC staat. (© BRUZZ)

De nieuwe meerderheid in de gemeente Molenbeek geeft een positief advies voor het nieuwbouwproject op de KBC-site. In het project moet wel een grotere crèche komen en ruimte voor een jeugdhuis. De Le Lorrainstraat moet voor de gemeente tot aan het kanaal doorgetrokken worden. Het deel dat door het nieuwbouwproject gaat, wordt autovrij.

De nieuwe meerderheid in Molenbeek geeft groen licht voor het omvangrijke KBC-project, dat al vergevorderd was onder de vorige legislatuur. De KBC-hoofdzetel, die vandaag als een kantoormuur de Havenlaan beheerst, wordt deels afgebroken en omgevormd tot een gemengd project met 244 woningen, een hotel met 139 kamers en ook nog winkels en wat kantoren.

Het bouwblok in kwestie is KBC 3, het gedeelte dat het dichtst bij Thurn & Taxis ligt. KBC 1 en KBC 2 blijven.

Het project komt aan Havenlaan 12, waar nu nog het derde gebouw van KBC staat.
© BRUZZ
| Het project komt aan Havenlaan 12, waar nu nog het derde gebouw van KBC staat.

Groene ruimte

De gemeente vraagt om in het project ook om de geplande crèche te vergroten tot 400 vierkante meter. Het idee achter die vraag is dat een verdichting met woningen op die plek ook meer collectieve infrastructuur vraagt. Naast de crèche moet er ook plaats vrijblijven voor een jeugdhuis, geeft de gemeente nog mee. Een laatste eis is dat de groene ruimte tussen de nieuwbouwpanden toegankelijker moet gemaakt worden voor het grote publiek.

De Le Lorrainstraat zal in het nieuwe project overigens doorlopen tot aan de Havenlaan, laat schepen van Stedenbouw Ahmet Gjanaj (PS) weten aan BRUZZ. Het deel van de straat dat door het nieuwe project loopt, zal autovrij zijn (zie kaartje).

Eerder gaf de vorige meerderheid in Molenbeek al een positief advies met voorwaarden. De uiteindelijke beslissing over het project ligt bij het Gewest.

Le Lorrainstraat
De Le Lorrainstraat wordt autovrij ter hoogte van het nieuwbouwproject

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?