Halve ton rot voedsel bij Thai Wok Anspach

© Google
| De drie zaken op de Stalingradlaan die eerder al gesloten werden, met de Thai Wok in het midden. Het filiaal aan de voetgangerszone blijft voorlopig open.

Eind april hebben inspecteurs van de gewestelijke gezondheidsinspectiedienst Brulabo 485 kilo voedsel in beslag genomen bij het Thai Wok-restaurant aan de Brusselse voetgangerszone. Brulabo-voorzitter en bevoegd schepen Geoffroy Coomans de Brachène (MR) geeft de zaak een laatste waarschuwing. “We willen voorrang geven aan meer kwalitatieve handelszaken.”

Dat schrijft La Dernière Heure woensdag en bevestigt Brulabo bij BRUZZ. Op 19 april vonden de Brulabo-inspecteurs 12 kilo bevroren knoflook en 450 liter oneetbare saus, noedels, vis en broccoli bij Thai Wok Anspach. De gezondheidsdienst liet alles weggooien, maar de zaak mag voorlopig open blijven.

Dit in tegenstelling tot de zaak op Stalingradlaan 118. Die werd dezelfde dag zelfs nog gesloten door Brulabo. Die viseerde met hun actie namelijk alle Thai Woks in Brussel, in opdracht van het Brusselse Parket.

Volgens de inspecteurs ligt het probleem bij kapotte koelkasten in verschillende Thai Wok-zaken. “Die kunnen het voedsel niet koel genoeg houden en dus bederft het erg snel. Ze hebben dat probleem al sinds hun opening, maar ondanks onze waarschuwingen hebben ze er nooit iets aan gedaan,” vertelt Susy Stesses van Brulabo. Zij vermeldt nog andere problemen, zoals documenten die niet in orde waren. "Alle mogelijke inbreuken die kúnnen vastgesteld worden, in feite."

Oorlog

Coomans de Brachène betreurt dat het filiaal aan de voetgangerszone ooit heeft kunnen openen. Hij verwijt het Gewest intellectuele nalatigheid. Als schepen voor Stedenbouw heeft hij immers openlijk de oorlog verklaard aan “dit soort zaken”, in het Îlot Sacré én aan de voetgangerszone. Hij wil die plekken “vrijhouden voor meer kwalitatieve handelszaken,” zegt hij.

De liberaal houdt via Brulabo trouwens nog tien kebabzaken en een Quick uit de buurt in de gaten. In 2015 liet hij nog ook een ander Thai Wok-filiaal op de Stalingradlaan sluiten, nadat Brulabo er verschillende overtredingen had vastgesteld. Naast honderd kilo bedorven voedsel was er het feit dat het restaurant daar zijn keuken deelde met twee aangrenzende zaken.

Volgens Le Monde had de eigenaar van de drie zaken ook banden met de broers El Bakraoui. Die zouden vanuit de restaurants zelfs de aanslagen in Parijs van 2015 hebben aangestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?