Hittegolf in Brussel drinkwater drinkbaar water waterfontein drinkfontein dorst hitte warm tropische temperaturen
© PhotoNews | Een van de Brusselse drinkfonteinen.

Vzw Straatverplegers, een organisatie die medische zorg verleent aan daklozen, heeft opnieuw een stadsplan gepubliceerd waarop alle drinkfonteintjes en openbare toiletten in Brussel in kaart worden gebracht.

In het voorjaar van 2021 waren er 93 drinkfonteintjes in Brussel: 30 binnen de Vijfhoek en 63 daarbuiten. Dat zijn er 20 meer ten opzichte van de vorige editie in 2019. Er staan ook vier nieuwe openbare toiletten op het plan, in totaal zijn er nu 57.

Het opzet van de vzw Straatverplegers is voornamelijk om ervoor te zorgen dat daklozen makkelijk de weg kunnen vinden naar een gratis openbaar toilet of een drinkwaterfonteintje in Brussel. Vooral tijdens de huidige temperaturen is de toegang tot drinkbaar water essentieel voor mensen die op straat leven.

Via deze link kan je onderstaand plan downloaden.

Drinkwaterfonteinen Brussel 2021

Nog meer drinkfonteinen op komst

Leefmilieu Brussel kondigde in april al aan dat ze tegen deze zomer nog zeven nieuwe drinkfonteinen zouden installeren, bovenop de fonteintjes die op het stadsplan vermeld staan. Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) maakte daar toen een budget van 100.000 euro voor vrij. De fonteinen werden intussen geïnstalleerd in onder andere het Dudenpark, de Koloniale Tuinen van Laken, het Hallepoortpark en het Jeugdpark in Jette, maar zijn nog niet allemaal werkzaam.

'Blue Community'

Ook VIVAQUA helpt volop mee aan de uitbreiding van het netwerk van drinkwaterfonteinen in Brussel. Er werd een plan opgesteld waarin de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van de fonteinen gebundeld zit, indien de overheden nieuwe drinkwaterfonteinen willen plaatsen.

Dit plan voor meer fonteinen in Brussel past binnen ‘Blue Community’: een project om meer drinkwater in de stad te voorzien. Momenteel staan er in totaal een honderdtal fonteintjes verspreid over heel Brussel. Tegen eind 2025 zouden er daar nog eens honderd extra moeten bijkomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie