Een simulatiebeeld van Hôtel Wielemans aan de Defacqzstraat

| Hôtel Wielemans aan de Defacqzstraat met op de achtergrond een simulatie van de gerenoveerde toren.

Hôtel Wielemans wordt businessclub voor aangrenzende toren

HUB
© BRUZZ
22/03/2022

Het Duitse vastgoedfonds Patrizia, dat volop bezig is met de renovatie van de Louizatoren (ex-Generali), wil ook het aangrenzende Hôtel Wielemans, een art-decomonument, restaureren en het verbinden met de kantoortoren. Vandaag buigt de overlegcommissie zich over het vergunningsdossier.

Het Hôtel Wielemans in de Defacqzstraat werd in 1925 door architect Adrien Blomme ontworpen voor de industrieel Léon Wielemans. Het huis, in art-decostijl met Spaans-Moorse invloeden, deed lang dienst als privéwoning.

Midden jaren negentig werd het gekocht door verzekeringsmaatschappij Generali Belgium, die dertig jaar eerder vlak ernaast op de hoek met de Louizalaan de 24 verdiepingen hoge Generali-toren had laten optrekken door de architecten André en Jean Polak. Het was een van de eerste Brusselse torens hoger dan tachtig meter. Generali restaureerde Hôtel Wielemans en maakte er een tentoonstellings- en kunstruimte van.

Enkele jaren geleden ging Generali Belgium op in de Athora Holding. Die groep verkocht de toren en het Huis Wielemans drie jaar geleden aan het Duitse vastgoedfonds Patrizia. Patrizia herdoopte de toren tot The Louise en maakte meteen werk van een grootscheepse renovatie van het kantoorgebouw, dat ondertussen al maanden in de steigers staat. De gevels worden helemaal vernieuwd en het gebouw wordt aangepast aan de huidige normen van comfort en energiezuinigheid.

Exclusieve vergaderruimtes

Ondertussen heeft de nieuwe eigenaar beslist om ook Hôtel Wielemans en zijn tuin een nieuwe restauratiebeurt te geven. Patrizia wil ook de bestemming van het beschermde huis veranderen en er kantoorruimte van maken. “De bedoeling is om er een businessclub en exclusieve vergaderruimtes in te richten, bedoeld voor de mensen die werken in de toren,” zegt Suzy Denys, countrymanager van Patrizia.

Daarom wil de eigenaar de nieuwe binnentuin van The Louise verbinden met de tuin van Wielemans. Het plan is om een doorgang te maken in de scheidingsmuur. Patrizia heeft hiervoor, en ook voor de restauratie en de bestemmingswijziging, een vergunning aangevraagd.

Denys benadrukt dat het gebouw geen structurele ingrepen zal ondergaan. “Zo blijven de art-decoslaapkamer en -badkamer bewaard.”

Vandaag, dinsdag, buigt de overlegcommissie zich over de kwestie. De commissie zal een advies formuleren dat bepaalt of het project een vergunning kan krijgen of niet.

Een simulatiebeeld van Hôtel Wielemans aan de Defacqzstraat

| Een simulatiebeeld van de tuin van Hôtel Wielemans en de nieuw geplande binnentuin van The Louise

Een beeld van het interieur van Hôtel Wielemans aan de Defacqzstraat

| Een simulatiebeeld van het interieur van Hôtel Wielemans aan de Defacqzstraat

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, hotel wielemans, Defacqzstraat, Patrizia, The Louise, Generalitoren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni