Leegstaande architectuurparels door de lens van Saskia Vanderstichele

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
23/08/2018

| Saskia Vanderstichele, zelfportret.

Fotografe Saskia Vanderstichele komt regelmatig op verrassende plekken in de stad. Ook deze zomer. Kijk en geniet mee van een kleine selectie beelden die ze maakte van onbekende of ontoegankelijke pareltjes.

Parel zwembad Residence Palace BRUZZ ACTUA 1626

| Het lege zwembad van Résidence Palace.

Het zwembad van Résidence Palace

Het ooit publiek toegankelijke zwembad van de Résidence Palace sloot de deuren in 2006. “Ik heb dit nog gefotografeerd toen het open was,” zegt Vanderstichele. “Het ligt er een beetje verkommerd bij, maar ziet er nog altijd goed uit. Ik vind het zo jammer dat dit niet meer toegankelijk is. Veel mensen weten zelfs niet meer dat het bestaat.”

ParelAstoria hotel BRUZZ ACTUA 1626

Astoria hotel.

Hotel Astoria

Het Hotel Astoria in de Koningsstraat sloot de deuren in 2007. Het is nog altijd de bedoeling om het prestigieuze hotel in zijn oude glorie te herstellen, maar de renovatie komt maar niet van de grond. De heropening is nu gepland voor 2020. “Eind jaren negentig heb ik hier nog mijn eerste trouwreportage gemaakt,” zegt Vanderstichele. “De feestzaal was echt prachtig.”

Parel Central Gate Befimmo BRUZZ ACTUA 1626

| Shell Building.

Shell Building

De Shell Building, tegenwoordig Central Gate genoemd, beschikt over enkele conferentiezalen, waaronder een rijk versierd auditorium. “Dit heb ik toevallig ontdekt toen ik foto’s maakte van de grote bouwwerf van BNP Paribas Fortis aan de overkant van de straat,” vertelt Vanderstichele.

Toen het voormalige Filmmuseum (2006-2008) werd verbouwd tot Cinematek zijn hier filmklassiekers vertoond. Sindsdien is het complex grondig gerenoveerd. Sinds enkele maanden stelt eigenaar Befimmo de zalen te huur voor seminaries en andere evenementen.

Parel Parking Panorama BRUZZ ACTUA 1626

| Parking Panorama.

Parking Panorama

Deze bijzondere parkeergarage, gelegen tussen het Rouppeplein en het Fontainasplein, is eigenlijk gebouwd om grote panoramaschilderijen tentoon te stellen. Eind 19e eeuw konden mensen er gaan kijken naar de Slag van Waterloo van Charles Castellani. Na de Eerste Wereldoorlog was er een tijdje het Panorama van de Slag bij de IJzer te zien, geschilderd door Alfred Bastien. Daarna werd het een parking. “Iedereen kan er gaan parkeren, maar de toegang is redelijk smal, ik zou het afraden voor grotere automodellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, architectuur, leegstand, verborgen parels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni