| Plan uit de studie die toont hoe een van de binnenpleinen zich moeten openen naar de straat. Het meeste rechtse gebouw, La Raffinerie, is al gerenoveerd.

De Brusselse regering zet een nieuwe stap in de ontwikkeling van een culturele hotspot in de Manchesterstraat. Zopas werd het bestek goedgekeurd voor de herbestemming van twee industriële gebouwen tot een heuse cultuursite. De werken starten in 2022.

De vele industriële gebouwen langs het kanaal krijgen langzaamaan allemaal een nieuwe invulling. Zo ook in de Manchesterstraat in Molenbeek. Daar zit al Charleroi Danse in een nieuw puik opgeknapt gebouw, La Raffinerie, eigendom van de Franse gemeenschap.

De gebouwen ernaast, Manchester 13-15 en Manchester 17-19, zijn in 2018 door het Brussels Gewest aangekocht. Vandaag hebben Recyclart, de Vaartkapoen en het Decoratelier van Jozef Wouters er al tijdelijk hun stek.

De Brusselse regering wil hier verder inzetten op de ontwikkeling van een culturele hotspot, in het kader van het stadsvernieuwsprogramma Heyvaert-Poincaré.

Manchesterstraat

| Manchesterstraat

Zopas heeft de regering het bestek goedgekeurd voor het ontwerp. Het gaat om de herbestemming van twee industriële gebouwen rond een binnenplein. Het publiek zal er in de toekomst van cultuur kunnen komen genieten, culturele bedrijfjes kunnen er hun intrek in nemen.

Er wordt 1,7 miljoen euro uitgetrokken voor de architectuurstudies en 14 miljoen euro voor de herinrichting. Er kunnen op termijn 100 mensen aan de slag.

Als het ontwerp klaar is, kan de bouwvergunning worden aangevraagd. Minister-president Rudi Vervoort (PS) verwacht dat de bouw in 2022 kan starten en dat de nieuwe culturele hotspot in 2025 de deuren kan openen. Het is de bedoeling dat Recyclart ook nadien nog op die plek zal kunnen blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Stedenbouw, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni