Gewest gaat voor permanente culturele hotspot in Molenbeek

© Recyclart
| De voorlopig nieuwe stek van Recyclart moet een permanente culturele en creatieve hotspot worden.

Twee oude industriële complexen in de Manchesterstraat krijgen een definitieve herbestemming als cultureel-creatief centrum. Delen ervan worden momenteel al gebruikt door Recyclart en de Vaartkapoen. Vanaf 10 mei wordt het ook het zenuwcentrum van het Kunstenfestivaldesarts.

De gebouwen op de nummers 13-15 en 17-19 in de Manchesterstraat zijn de voorbije jaren verworven door het Brussels Gewest in het kader van verschillende stadsvernieuwingsprojecten. De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting kreeg vervolgens de opdracht om een herbestemmingsplan uit te werken. De mogelijkheden werden afgetast in een studie die intussen is afgerond.

“Uit de verschillende mogelijke scenario’s voor de herbestemming hebben we gekozen voor een nieuw centrum voor culturele, artistieke en creatieve producties dat een werkruimte zal bieden aan bijna 100 personen”, stelt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Hotspot

De sites zijn vandaag al gedeeltelijk in gebruik door kunstencentrum Recyclart en gemeenschapscentrum De Vaartkapoen. Vanaf 10 mei opent er ook het zenuwcentrum van het Kunstenfestivaldesarts.

In aanpalende gebouwen zitten ook al culturele spelers zoals Charleroi Danse en Cinemamaximiliaan. De definitieve herbestemming moet de buurt bestendigen als nieuwe culturele hotspot.

Behalve de bestemming bepaalt de studie ook welke gebouwen behouden worden omwille van de erfgoedwaarde, en welke tegen de vlakte gaan. Het is ook de bedoeling om de twee sites met elkaar te verbinden en de binnenpleinen open te stellen voor de buurt.

Studie culturele hotspot Manchesterstraat
© MSI - MSA-Idea-Origin
| Plan uit de studie die toont hoe een van de binnenpleinen zich moeten openen naar de straat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?