20220905 De Marollen, met de Frédéric Bassestraat die onder de spoorverbinding Noord-Zuid loopt Stalingradwijk trein NMBS

| “De projectoproep is bedoeld zodat ook de kleinere spelers een kans maken, maar die kunnen het niet overleven zo,” zegt Tom Lootens van stadsbeweging Bral.

Middenveld luidt alarmbel over trage werking Urban.brussels

Jasmijn Post
© BRUZZ
09/09/2022

Negen Brusselse stadsverenigingen trekken aan de alarmbel. In een open brief aan de regering kaarten ze aan dat het te lang duurt voordat ze weten op welke subsidie ze kunnen rekenen. Dat maakt het voor sommigen steeds moeilijker om een werking uit te bouwen of voort te zetten.

De vorige legislatuur deelde de administratie Stedenbouw - Urban.brussels genaamd - structurele subsidies uit. Deze legislatuur zijn dat projectsubsidies geworden, waar organisaties een aanvraag voor moeten indienen om kans te maken op werkingsmiddelen. Maar de beslissing hierover liet dit jaar ruim een half jaar op zich wachten.

De subsidies voor het kalenderjaar 2022 worden in twee fases goedgekeurd. Na een open oproep maakt een jury een selectie, die de regering vervolgens bekrachtigt. Het advies van de jury was aangekondigd voor maart 2022, maar werd pas eind augustus gegeven. Het definitieve besluit van de gewestregering over de werkingsmiddelen laat nog langer op zich wachten.

Met de open brief aan de regering hoopt een tiental verenigingen dat hun projecten en diensten aan het publiek dit jaar toch nog zullen slagen. "Vorig jaar hadden we een bevestiging binnen een normale termijn, in het voorjaar. Dit jaar is het niet meer werkbaar," zegt Tom Lootens van stadsbeweging Bral. "We wachten nog altijd tot we weten hoe groot de budgetten voor dit jaar zullen zijn."

"De projectoproep is bedoeld zodat ook de kleinere initiatieven een kans maken, maar die kunnen het niet overleven zo," zegt Lootens nog. "Verschillende mensen die subsidies hebben aangevraagd, konden het project niet uitvoeren doordat ze de subsidie nog niet hebben ontvangen."

Procedure herbekijken

Andere administraties – zoals Brussel Mobiliteit en Brussel Leefmilieu – werken nog wel met structurele subsidies. Zo is dat ook vastgelegd in de ordonnantie van 2008. De briefschrijvers vragen om de procedure volgend jaar samen met de gewestadministratie Urban.brussels opnieuw te bekijken. Ook wensen ze meer transparantie over de beslissingen. Vandaag krijgen afgewezen kandidaten geen duidelijke motivering van die keuze. Daardoor is het lastig om projectvoorstellen te verbeteren en aan te passen.

De brief is gericht aan minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor Territoriale Ontwikkeling, en staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) bevoegd voor Stedenbouw en Erfgoed. Op het moment van schrijven hebben die kabinetten nog niet gereageerd. De brief werd ondertekend door negen organisaties, waaronder ARAU, BRAL, Inter Environnement Bruxelles en Toestand vzw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni