| Op dit terrein komen er acht wooneenheden voor daklozen.

Mobiele huizen voor daklozen op braakliggend terrein in Jette

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
02/06/2018

Op een leegstaand terrein in de Esseghemstraat in Jette komen acht mobiele wooneenheden voor daklozen. Het gaat om een pilootproject van Samenlevingsopbouw Brussel, de faculteit architectuur van de KU Leuven en CAW Brussel. Maar ook de toekomstige bewoners bouwen mee.

Kleine, mobiele wooneenheden die op een leegstaand terrein neergezet worden en ook verplaatst worden als het terrein een nieuwe invulling krijgt. Dat is de bedoeling van het SwotMobiel-project.

25 vierkante meter

De eenheden werden ontworpen door de toekomstige bewoners, acht mannen, samen met studenten en architecten van de faculteit Architectuur van de KU Leuven.

Bij atelier Groot Eiland krijgen ze bovendien een opleiding schrijnwerken, zodat de bewoners kunnen helpen bij de constructie.

De units zullen ongeveer 25 vierkante meter groot zijn en elk zo'n 40.000 euro kosten. Er komt ook een gemeenschappelijke ruimte, waar de bewoners bijvoorbeeld samen kunnen eten of bezoekers uitnodigen.

Tijdens hun verblijf in de eenheden worden de mannen zowel in groep als individueel begeleid. "Het is belangrijk dat ze er versterkt uitkomen," zegt Geraldine Bruyneel van Samenlevingsopbouw Brussel.

(lees verder onder de foto)

swotmobiel daklozen jette

| Zo zal de woning er langs de binnenkant uitzien.

Wijkcontract

"Op het terrein willen we een buurthuis bouwen, maar de werken daarvoor zullen niet meteen beginnen. Daarom vonden we dit een geschikte plek voor dit project," legt Jetse schepen van Huisvesting Nathalie De Swaef (Groen) uit.

Het project werd opgenomen in het wijkcontract Magrittewijk. Jette wil de grond nu opkopen. Eens dat gebeurd is, kunnen de wooneenheden geplaatst worden.

Het project werd genomineerd voor Federale Prijs Armoedebestrijding 2018. De winnaars daarvan worden op vrijdag 8 juni bekendgemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Stedenbouw, Samenleving, samenlevingsopbouw Brussel, SwotMobiel , daklozen, Nathalie De Swaef

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni