MR wil einde aan "kakofonie straatmeubilair”

© VT
| Drie verschillende soorten vuilnisbakken, een doorn in het oog van de MR.

Of het nu gaat om banken, informatieborden, vuilnisbakken of paaltjes, in Brussel bestaat er geen uniform straatmeubilair. De Franstalige liberalen willen daar met een nieuwe regelgeving verandering in brengen. “Het is belangrijk voor de identiteit van Brussel.”

In Brussel zijn zowel de gemeenten, als Brussel Mobiliteit als netbeheerder Sibelga bevoegd voor de materie. Zo krijg je in de ene gemeente houten paaltjes, terwijl het in de andere groene metalen zijn. Daar wil oppositiepartij in het Gewest MR verandering in brengen.

'Belangrijk voor identiteit'

“Het straatmeubilair is een belangrijk onderdeel van de identiteit. Zowel als herkenningspunt, maar ook als deel van het collectief bewustzijn van de bewoners,” aldus parlementslid Anne-Charlotte d’Ursel (MR) aan La Capitale.

Ze verwijst onder andere naar de iconische rode telefooncellen uit Engeland en de straatlantaarns van New York.

Aankoopcentrale

De MR heeft nu een ordonnantie ingediend die voor meer homogeen straatmeubilair moet zorgen. De partij stelt voor om een charter op te stellen, en een aankoopcentrale op te richten. 

“Momenteel is er geen enkele wetgeving die de aankoop van straatmeubilair regelt. Er staan alleen een paar normen in de de GSV (gewestelijke stedenbouwkundige verordening, red.) en enkele aanbevelingen in het handboek van de publieke ruimten in het Gewest,” aldus d’Ursel nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?