Nationale Bank zoekt ontwerpers voor grote renovatie

© PhotoNews
| Nationale Bank van België aan de Berlaimontlaan.

Er is een oproep gelanceerd naar ontwerpers om de hoofdzetel van de Nationale Bank van België in Brussel grondig te renoveren. Dat maakt de bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bekend. Het doel is er om tegen 2028 al het personeel, dat nu in verschillende gebouwen zit, te kunnen huisvesten. Het totale budget wordt geschat op 100 miljoen euro (exclusief btw). De kandidaturen moeten binnen zijn voor 14 januari.

De hoofdzetel van de Nationale Bank (NBB), in de Berlaimontlaan, voldoet niet meer aan de verwachtingen van de Nationale Bank, die een nieuwe manier van werken wil introduceren, met meer samenwerking en intellectuele productiviteit. Hiervoor streeft de NBB naar een performant kantoorgebouw, met 1.500 werkposten, een conferentiecentrum, uitgebreide vergader- en opleidingsfaciliteiten, een semipublieke sokkel, een loket voor het publiek en meerdere ondersteunende voorzieningen.

De stedenbouwkundige, architecturale en erfgoedkundige richtlijnen werden al vastgelegd: duurzaamheid en de openstelling van het gebouw met respect voor de geschiedenis. Het gebouw moet monumentaliteit combineren met waardigheid, ook in de technische details en de keuze van verfijnde materialen.

De Brusselse bouwmeester is daarvoor op zoek naar een multidisciplinair team dat alle basisdiensten van een ontwerpdossier beheerst evenals alle andere vereiste disciplines voor de uitvoering van het project. Vijf kandidaten zullen worden weerhouden, waaruit dan de uiteindelijke ontwerper zal worden gekozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?