Neem een kijkje op de enorme bouwwerf van de 'Gare Maritime'

AM, JP
© BRUZZ
03/10/2019
Updated: 03/10/2019 18.46u

Het oude goederenstation Gare Maritime op de site Thurn & Taxis is in volle renovatie. 350 arbeiders werken elke dag aan wat een overdekte stad moet worden, met winkelruimtes, promenades en horeca. Zondag tijdens Open Bedrijvendag kun je er een kijkje gaan nemen.

De renovatie van het station begon in 2016, en zou in de zomer van 2020 klaar moeten zijn. De renovatie en herbestemming zal om en bij de honderd miljoen euro kosten. Het Nederlandse architectenbureau Neutelings-Riedijk bedacht het ontwerp.

Neutelings-Riedijk, bekend van onder andere het populaire MAS in Antwerpen, zal de indrukwekkende stationshallen onder handen nemen voor ontwikkelaar Extensa. De hallen zijn 175 meter diep en rusten op ranke gietijzeren pilaren met art-nouveau-elementen. Het station, gebouwd tussen 1902 en 1907, was het belangrijkste spoorknooppunt van de Brusselse haven.

De 45.000 vierkante meter grote oppervlakte van het station krijgt er nog eens 35.000 extra vierkante meters bij op de verdiepingen. Op het gelijkvloers komen winkels, showrooms of horecazaken, op de verdiepingen komen kantoren, en in het midden komt een grote ruimte met plaats voor markten of evenementen.

Ook komt er 3.000 vierkante meter groen. Peter De Durpel, COO van Extensa, benadrukt dat hij investeert in duurzaamheid. Zo komen er bijvoorbeeld 10.000 zonnepanelen op het dak. Daarmee zal het complex naar eigen zeggen de grootste oppervlakte aan zonnepanelen in het gewest tellen.

Beleving

Zeven op de tien kantoren zijn volgens ontwikkelaar Extensa intussen al verhuurd. Voor de invulling van de winkels zoekt de ontwikkelaar geen klassieke winkels, maar winkels waar 'beleving' centraal staat. "We mikken niet op de snelle shopper, maar willen een plaats zijn waar mensen de dag doorbrengen," zegt De Durpel.

Een voorbeeld is de keten Bosch & Siemens, waar bezoekers kunnen meekijken bij live cooking sessies. Over andere uitbaters kan De Durpel op dit moment nog niets zeggen. Wel zijn de eerste evenementen al gepland. Volgend jaar vindt het festival Eat! Brussels plaats in het station, en vlak daarna ook het jaarlijkse Stripfeest.

Aanstaande zondag kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan de werf tijdens Open Bedrijvendag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Stedenbouw, Gare Maritime, Neutelings-Riedijk, Extensa

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie