Negatief advies voor complex Molière: 'Maak er een schaatsbaan van'

delhaize.jpg

De overlegcommissie Stedenbouw van Elsene gaf woensdagnamiddag een negatief advies aan het omstreden wooncomplex Molière op de Waterloosesteenweg. Het project stuitte niet alleen op protest van buurtbewoners, maar de oude Delhaize bleek ook gebouwd te zijn door de gerenommeerde Art Nouveau-architect Aimable Delune.

Bouwpromotor Besix Red wil van de oude Delhaize een woningcomplex maken met 98 appartementen, 523 vierkante meter handelszaken, 221 vierkante meter kantoorruimte en 138 parkeerplaatsen.

Aanvankelijk kreeg het project een gunstig advies onder voorwaarden, maar na protest van buurtbewoners keerde het Elsense schepencollege zijn kar. Het kostte de toenmalige Schepen van Stedenbouw Nathalie Gilson (MR) zelfs haar functie. Ze werd overgeplaatst naar het departement Financiën.

moliere.jpg
De bouwplannen van promotor Besix Red.

Aimable Delune

Besix diende een aangepaste bouwaanvraag in die voldeed aan de vooropgestelde voorwaarden. Maar tijdens het openbaar onderzoek roerde burgerbeweging Un Îlot Un Quartier zich opnieuw. Bovendien kwam een professor architectuur aan de ULB met een opvallende vaststelling: de oude Delhaize was gebouwd door de bekende Art Nouveau-architect Aimable Delune.

“Niemand wist daarvan”, vertelt gemeenteraadslid en stedenbouwkundige Yves Rouyet (Ecolo) aan BRUZZ. “Ik heb dan een motie ingediend op de laatste gemeenteraad om het gebouw te erkennen als bouwkundig erfgoed.”

un_ilot_un_quartier
© RVEBRUZZ
| Het buurtprotest van Un Ilot Un Quartier werpt zijn vruchten af.

Negatief advies

De gemeente Elsene wilde het advies van de overlegcommissie en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen echter afwachten en wees het verzoek van Rouyet af. “Maar woensdagnamiddag was er dan toch goed nieuws: de overlegcommissie gaf een negatief advies.”

Daarmee is de strijd wel nog niet gestreden, weet Rouyet. “Het Gewest onthield zich en het is het Gewest dat de vergunning aflevert. Besix kan ook nog een nieuwe projectaanvraag doen. En de klassering van het gebouw moet ook nog goedgekeurd worden”, zegt het gemeenteraadslid.

Rouyet ziet ontelbaar veel mogelijkheden voor de oude Delhaize. “Maar we moeten vertrekken vanuit de karakteristieken van het gebouw om een project uit de grond te stampen. En niet vertrekken van het project om dan te kijken wat er van het gebouw te redden valt.”

Schaats- of rollerbaan

“Die oude Delhaize was geweldig. Achter een vals plafond vonden we een grote hall terug met een ijzergieterij en een glasblazer. Mijn idee zou zijn om die hall een tweede leven te geven. Je kan er een markthal van maken, of publieke ruimte zoals de Hallen van Schaarbeek. Of een grote biomarkt. En voor woonruimtes is er ook nog plaats”, somt Rouyet op.

De stedenbouwkundige stelt zelfs voor om er een schaats- of rollerbaan van te maken. “De Belgische schaatsfederatie is nog op zoek naar een ruimte daarvoor. En de Delhaize was vroeger een schaatsbaan. Waarom herstellen we die niet in zijn oude glorie?”

“Wat er ook van gemaakt wordt: het belangrijkste is dat de buurtbewoners bij de beslissing betrokken worden. Dat zal een idee opleveren dat door iedereen gedragen wordt. Zo niet, krijg je protesten. En dat is maar normaal ook”, sloot Rouyet zijn pleidooi af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?