Nieuw duurzaam gemeentehuis in Ukkel is klaar

© Stijn Bollaert
| Nieuw gemeentehuis Ukkel

De gemeente Ukkel heeft een nieuw gemeentehuis. Architectenbureau archipelago renoveerde hiervoor een oud kantoorgebouw uit de jaren zeventig. Archipelago combineerde het oude karakter van het gebouw met moderne groene toetsen.

Architectenbureau archipelago transformeerde het oude kantoorgebouw van Fabricom, fabrikant van industriële machines, in de Gatti de Gamondstraat nummer 254, tot nieuw gemeentehuis voor de ambtenaren en burgers.

In 2019 begon de renovatie van ‘Project U’. Ondertussen is het gebouw gebruiksklaar, de voorbije twee weken konden de om en bij de 450 ambtenaren hun intrek nemen.

Trouwerijen en recepties zullen nog doorgaan in het oude gemeentehuis op het Jean Vander Elstplein 29. Ook het vredegerecht verhuist binnenkort naar het oude adres.

Groene toets

Het kantoorgebouw dateert uit de jaren 70 en moest dus grondig gerenoveerd worden. Archipelago hield daarbij rekening met de principes van de circulaire economie: zoveel mogelijk de bestaande onderdelen en materialen van het gebouw behouden en hergebruiken. “Het is altijd een moeilijke afweging om het karakter te behouden en tegelijkertijd toch aan de huidige ecologische normen te voldoen,” zegt architect Maarten Lambrechts.

Rondom het gemeentehuis creëerden ze een “groene zone”, een publieke tuin voor alle bewoners. Die kunnen daar aanschouwen hoe energie wordt gegenereerd door het zuiveren van rioolwater. Energie die dient voor de verwarming en de koeling van het gebouw.

De gemeente Ukkel kocht het kantoorgebouw aan in 2014 en koos ‘archipelago’ als architect aan de hand van een ontwerpwedstrijd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?