Het station van Jette

Nieuw plan moet stationsgebouw van Jette 'heruitvinden'

KVDP
© BRUZZ
21/01/2020

Als het van gemeenteraadslid in Jette Joris Poschet afhangt, krijgt het station van Jette een wintertuin, een bar en een serredak. Poschet werkte een voorstel uit met een architectenbureau en wil de NMBS op die manier aansporen tot de herinrichting van het stationsgebouw.

"Het station van Jette is een van de meest iconische beelden uit onze gemeente. Helaas wordt het potentieel van het gebouw niet benut", stelt gemeenteraadslid Joris Poschet. "Zo staat het al jaren leeg en verkommert het beetje bij beetje."

Sinds 1995 is het gebouw uit het midden van de negentiende eeuw aan het Kardinaal Mercierplein beschermd als monument. Vandaag is er nog een wachtzaal en een vleugel wordt gebruikt als technische ruimte voor de stedelijke netheidsdienst. De ruimtes op de verdiepingen worden niet gebruikt.

'Culturele hotspot'

Samen met een architectenbureau werkte Poschet een voorstel tot herinrichting uit. "Ons voorstel voorziet de inrichting van een multimodale ontmoetingsruimte in het centrale deel, de aanleg van een wintertuin in de rechtervleugel en de inrchting van een bar in de linkervleugel", aldus Poschet, die ook graag een serredak zou zien.

De mezzanine wil het CD&V-gemeenteraadslid herinrichten tot een atelierruimte. De wintertuin zou ook gebruikt kunnen worden als tentoonstellingsruimte. "Zo kan Jette zich nog meer op de kaart zetten als culturele hotspot van noordwest-Brussel."

'Debat lanceren'

"Met dit voorstel wil ik vooral het debat over het station lanceren", zegt Poschet. "Als gemeente kunnen wij niet veel doen. Het gebouw is eigendom van de NMBS. Maar ik hoop wel dat de NMBS mee de schouders wil zetten onder een ambitieuze herinrichting van het station van Jette."

Het voorstel van Poschet verschijnt op de volgende gemeenteraad op 29 januari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Stedenbouw , station Jette , NMBS , Joris Poschet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni