Nieuwe brandweerkazerne maakt ook plaats voor vrouwen

© Beliris
| Nieuwe brandweerkazerne op Triomflaan

Vlak naast de huidige brandweerkazerne op de Triomflaan in Elsene komt een nieuwe kazerne. De focus van het ontwerp ligt op de behoeften van de brandweerlieden, zo komen er aparte kleedruimtes voor mannen en vrouwen. “Het is moeilijk om er een termijn op te kleven maar we hopen het gebouw tegen 2022 te kunnen betrekken”, aldus de brandweer.

De plannen voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Elsene beginnen vorm te krijgen. Beliris, de bouwexpert voor Brussel, speelde de ontwerpopdracht door aan het architectenbureau ORG-Permanent Modernity. Het bureau zal een gebouw ontwerpen dat beantwoordt aan de noden van de brandweerlieden. Daarbij zal het een diepgaande studie uitvoeren van de inplanting van het gebouw, van zijn structuur, van de volumes en de indeling, evenals van alle technische systemen zoals verwarming, ventilatie en elektriciteit.

De nieuwe kazerne komt er naast het oude gebouw aan de Triomflaan, want dat is een uitstekende locatie om het volledige gebied snel te bereiken. Voorpost Delta in Elsene dateert van 1979-1980. De oppervlakte van 800 m² is ontoereikend en voldoet niet langer aan de behoeften van de brandweerlieden. De nieuwe kazerne moet plaats bieden aan de uitrusting voor een team van zestien personen.

Focus op behoefte brandweerlieden

“De focus van het ontwerp zal onder andere liggen op het feit dat er zowel vrouwen als mannen tewerk gesteld worden. Die moeten aparte lokalen hebben, wat nu niet mogelijk is”, vertelt woordvoerder Walter Derieuw. “Er zal ook aandacht besteed worden aan het milieu. Er wordt gestreefd naar een nul-energiegebouw met energie- en waterbesparende maatregelen zoals een groendak, zonnepanelen en hoogrendementsglas.”

Brandweermannen doen wachtdiensten van 24 uur. “Daarom moet de gelegenheid geboden worden om te sporten, eten te maken, lessen te volgen en zich te wassen”, zegt Derieuw. “Er wordt ook meer aandacht besteed aan de ontsmetting van het materiaal na een brand."

"Veel brandweermannen krijgen later kanker, dus er zal gestreefd worden naar een propere zone en een vuile zone die niet met elkaar in contact mogen komen. Alles moet ontsmet worden voordat de mensen naar de leefruimte gaan.”

Perceel-uitruil

De vergunning wordt in 2020 aangevraagd na de nodige studies. Na de toelating zal gestart worden met de bouw. “Het is moeilijk om er een termijn op te kleven maar we hopen het gebouw tegen 2022 te kunnen betrekken”, aldus Derieuw.

Tijdens de werken blijft de huidige kazerne volledig operationeel en gaat vervolgens naar de nieuwe faciliteiten. Het budget van de werken wordt geschat op 3.25 miljoen euro, exclusief btw.

Het terrein waarop de nieuwe kazerne gebouwd zal worden, is momenteel nog eigendom van een immobiliënmaatschappij. Na de bouw zal de maatschappij het terrein waarop de oude kazerne ligt, overnemen en het gebruiken voor de realisatie van een project dat voorlopig nog onbekend is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?