Nieuwe brandweerkazerne Delta moet in 2022 operationeel zijn

© Google Maps
| De nieuwe kazerne komt op een terrein naast de huidige kazerne Helihaven.

Er komt een nieuwe brandweerkazerne vlakbij de Deltasite in Elsene. Staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (Défi) belooft dat die nieuwe uitvalsbasis op de Triomflaan in 2022 volledig operationeel zal zijn.

Daarover berichtte BX1 vrijdag.

Een analyse van de infrastructuur van de Dienst Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) bevestigde dat de huidige brandweerpost aan het metrostation Delta ideaal gelegen is. Maar de kazerne Helihaven is te klein in oppervlakte.

Ter vergelijking: de voorpost van Paul-Brien in Schaarbeek stelt net als Helihaven zo'n 15 personen tewerk, maar is in oppervlakte twee keer zo groot. Een groot probleem bij de kazerne aan Delta is bijvoorbeeld de beperkte ruimte om ambulances en brandweerwagens te parkeren.

Geen renovatie

Jodogne kiest ervoor om de nieuwe kazerne niet op dezelfde locatie uit de grond te stampen, maar wel op een perceel vlak ernaast. Een renovatie van Helihaven zou enorme investeringen vragen. Bovendien moet er dan een tijdelijke voorpost opgetrokken worden om de hulpverlening in de regio te kunnen garanderen.

Daarom blijft de huidige site operationeel totdat de nieuwe kazerne klaar is. In 2022 zou het nieuwe centrum volledig operationeel moeten zijn. Pas dan zal de DBDMH beginnen met de verhuis naar een gloednieuwe uitvalsbasis enkele meters verderop.

Jodogne zat onlangs samen met de eigenaar van de naburige gronden waarop de nieuwe voorpost moet komen. Die verklaarde zich akkoord om de percelen te ruilen. Het project wordt mee ondersteund door Beliris, dat alvast gestart is met een onderzoek voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?